- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Amazon Prime Video
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- Sweet.tv - internetes TV
- Hálózati / IP kamera
- Milyen routert?
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8560 üzenetére
De jó, hogy elég nagy felbontásban tetted ide ezt a fotót!
(Egy referenciafotót én még ennél is nagyobb felbontásban szoktam küldeni.)Ez még az a borovi anyag, amit nyáron láttam Nálad szélezetlenül? Az egészben két göcs látszik. Ez osztályon felülinek minősül.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
válasz Márton111 #8520 üzenetére
"Avval folytathattam volna a hszt hogy ha 6000-et kitoldja 21000-re annyiért egy olcsó makitát már vehet "
Hol kerül ennyibe a Makita? (BO5010?)
Eltekintve ettől a bizonyos talpmizériától, mennyire használható? (mondjuk olyan szempontból, hogy kitelik belőle 3 lidlis excentercsiszoló) És ha már makita, akkor érdemes-e duplázni a kék Boschra?
Van egy olcsó excentercsiszolóm, de szívesen vennék egy jobbat. Pontosabban, ha lenne egy jobb, lehet, hogy többet használnám. -
mdk01
addikt
válasz Márton111 #8571 üzenetére
A bosch GEX 125 az használható, boschéktól a legjobban
Thyeby: A múltkor nem emlékeztem pontosan, hogy melyik kék bosch csiszolót ajánlottam a festool pénztemető helyett, de azóta már sikerült megnéznem csak elfelejtettem megírni.
Na ez az amit most Márton is belinkelt. -
Speciali
tag
válasz Márton111 #8572 üzenetére
ha ilyen Bosch csiszolót vennék, mindenképpen a 150-est választanám. Eredetileg az én gépem is 125-ös volt, aztán amikor könnyes búcsút vettem a Festo exc-től, akkor átalakíttattam 150-esre. Azt hittem, csak felteszek rá egy 150-es tányért, de sajna nem ennyi volt csupán.
Nem is értem, miért csinálja ezt a Bosch, hogy ugyan arra a gépre szerel 125-ös és 150-es tányért is.125-ös gépnek túl nagy, akkor inkább valami könnyebbet vennék. De van kék Bosch-ból könnyebb 125-ös is. Nem tudom minek ennyi átfedés a Bosch gépek között.
Ami csiszólótányér gyárilag volt a gépen, az nagyon kemény volt. Nem tudom most milyennel szerelik, de ha lehetne választani, én a legpuhább tányért választanám. -
jimy_l
tag
válasz Márton111 #8598 üzenetére
Jó reggelt!
Én kb. 200- és 1000 ft között szoktam csapágyat venni, a marókra mérettől függően.
Habár asszem kb 2 évig bírják, de nem kínai, a csapágy is koyo vagy skf.
A boltos kérdezte is egyből mikor meglátta amit mintának vittem. Felső maróhoz?
Nekem az egyik marómon a csapágyat azzal nyírták ki, hogy kölcsön adtam, kibaszták az élét, túl melegedett az egész, és átadta a hőt a csapágynak, a porvédő mögött lévő kenőanyag ezt nem tolerálta, és felmondott.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8626 üzenetére
Több Güde körfűrészről is van tapasztalatom - csak nem tudom, hogy általad jelzett konkrétan melyik is. Gyanúm, hogy én pont ennél állapodtam meg. Hamarosan utána nézek, s ha egy gépre gondolunk, akkor több átalakításról, és hosszú tapasztalatról számolhatok be.
Türelmedet kérem hozzá - ha sürgős, akkor jelezd!
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8626 üzenetére
No, utána néztem pontosan:
A güde tk 2400-et megvettem, s még aznap le is égettem. Gyenge, ne vedd meg!
(Az asztala bizalomgerjesztően szép, de használhatatlan lifegő vékonyka alumínium.)
Visszavittem, elcseréltem egy 220V 2KW-os építőiparira.
Számos átalakítás után végül oszlopos tagja lett a műhelyemnek.(Azonban én még potom 55ezerért jutottam hozzá újonnan, 85-öt már nem adnék érte! Metebó is kínál ugyanilyet ugyanennyiért, ami picit talán pontosabb.)
Ha érdekel, írhatok róla bővebben.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8633 üzenetére
"Viszont egy 400V/230V-as (használt)motor se ad sokkal többet le aszem 230V-ról mint egy 1500W-os 230-as."
Ez azért elég felületes megközelítés. Olyan, mint ha azt mondanám, hogy a bab se sokkal finomabb, mint a paszuj. Ezt úgy okos viszonyítani, hogy konkrétan melyik vs melyik.
Egy biztos: A 3 fázisú egy fázisról hajtva bizon csak egyfázisú.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8640 üzenetére
Köszönöm, de rosszul emlékszel. Nem rönköt szeretnék én vágni, azt épp runner 125 jelezte, miután meg is vette a láncfűrészt hozzá.
Én inkább a forgácsot szeretném a kazánban hasznosítani, de még kazán sincs. Egy új gyári brikettáló túl drága. Készíteni kellene inkább. Jól meg kellene ismerni többféle működési elvet, azok megvalósítását. Ez engem jobban érdekelne a rönkhasításnál.Több fa van, mint asztalos!
-
jimy_l
tag
válasz Márton111 #8647 üzenetére
Elővágóra nincs szükségem, steller ezen sem volt, kb 2 óra alatt készítettem rá.
A csiszolót nem én csináltam, csak feljavítottam. Elszívó, másik asztal, csapágycsere.
De nem egy nagy vasziszdasz, ha minden megvan kb egy hétvége, rétegeltből vannak a hengerek, tengőt esztergálnak, hengert esztergálnak csapágy és csapágyház nem vészesen drága, egyedül a szalag feszítő csuszka a kihívás, de azt meg lehet maratni.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8634 üzenetére
"Persze ,várom az élménybeszámolót."
Güde Asztali körfűrész GTKS 315/230V:
Már az árából ítélve is, nem szabad profi precíziós körfűrészre gondolni. Azonban aki fűrészelés után még gyaluba dugja a fát, megbízhatóan fog tudni dolgozni vele. Nekem max 1,5m hosszig pluszminusz fél mm-en belül maradt a tűrés vele - ezt több m3 fa hosszvágása után mondhatom.
3-4 cm vastag bükköt többször vágtam vele minden fennakadás nélkül. Azonban amikor 75mm-t kellett vágnom (bükkön), meg sem próbáltam ezt egy menetben tenni.
Megpróbálom fontossági sorrendbe szedni azokat az átalakításokat, amiket eszközöltem rajta. Tudom, hogy fotókkal sokat javíthatnék az érthetőségen, de az most nagyon macerás lenne.
- Legelőször is a gyári fűrészlapot be kell dugni egy ritkán használt fiók aljába arra az esetre, ha valaki kölcsönkérné, akkor ezzel viheti. Freud korongot kapott. Nagyon feljavult tőle a gép. D=315 helyett D=300 korongot kapott, hogy "erősebb legyen a motor". Igaz, így a 85 mm vágásmagasság 75mm-re apadt, de én azt sem nagyon használom ki.
- Az asztal alatt merevítettem a feszítőéket elhajlás ellen, ugyanis a steller csak a korong közepéig tart, ahonnan további fix kitámasztási pontnak nagyon jó a feszítőék - ugyanis ez a féligbenyúló steller elhajlik már enyhe nyomástól is. Keveset, de az akkor se jó.
- Az asztalhosszabbítót barkácsolni kellett, hogy az asztallal egy síkba kerüljön.
- A fűrészkorong epszilon környezetében levő műanyag betéten nagy rés volt, oda apróbb darabok folyton beestek. Ezmiatt akadozott hosszabb munka után az elszívás. Első körben az asztal alatti burkolatra vágtam flex-el egy kinyitható ajtócskát, hogy ne kelljen a takarítás végett ízekre bontani a gépet. Ám miután a korong melletti bőséges rés továbbra is csípte a szemem, kidobtam a gyári műanyag betétet, és készítettem oda fából egyet - rés nélkül, akkor az ajtócska fölöslegessé vált, mert azóta sose kellett takarítani.
- Durva konstrukciós hiba, hogy a fűrészlapot motorral együtt egy pószpász nyolcas menetes szár mozgatja le-fel, végén nyikorgó kurblival. Mindezt egy rögzített nyolcas anyán által. Nos, ebből az anyából pikkpakk kimúlt a menet. Esztergáltattam ide hosszabb menetű anyát, keményebb anyagú menetes szárat. Már többet kibírt, mint gyári elődje. De bánom, hogy nem készíttettem az esztergályos vargajánossal tartalékba is egyet, hogy ha ez is behal majd (mert biztosan be fog!), akkor ne szaladgáljak, mint pók a falon, hanem nyúljak érte, és 20 perc múlva ismét évekre letudjam a gondját.
- Steller rögzítőlapja féloldalasan kitartotta az asztal síkjából a vágandó fát, ha az szélesebb volt 5-6 cm-nél. Ez úgy oldódott meg, hogy steller rögzítőexcentere új korában elengedte a stellert - garanciába postán küldtek másikat. Amazt feltettem, emerről leszedtem a stellert, és mellé toltam üresen. Így már egységesen van kitartva az asztalsíkból a vágandó anyag. (Asztal szélén, kb egy milliméternyire.)Mit szeretek benne?
- Az árát!
- Mobilis. Két keréken odébbtalicskázható, könnyen tolható, jól kormányozható.
- Kifejezetten csendes, és kiegyensúlyozott járású.
- Hőkioldó védi a túlmelegedéstől. Gyári körfűrészlappal 3-4 cm vastag bükköt vágva 2-3 óránként ki is oldott (S itt érezhető, milyen igazat szólt lentebb mdk01!), a Freud-al egy év alatt egyetlen egyszer, kánikulában tette ezt meg. Ez azt jelenti, hogy nem indul a motor, míg le nem hűlt. Kényszer szünet. De nagyon jó, mert nem kell szaladni a tekercselőhöz az aznapi bevétellel a zsebemben.
-Kategóriájában nagyon jól megoldott porelszívás és nekem tetsző felső védőburok, amin szintén van elszívócsonk.És ami nagyon hiányzik:
- Mégtöbb megrendelés, hogy kicserélhessem egy FELDER-re.
- De legalább egy szürkeöntvény asztal.
- Egy precíz steller, ami asztal egyik szélétől a másikig fut, és mindkét végén fixálódik.
- Egy szán csúszkájának a helye.
- Egy pozitív virsliteszt.Ami nagyon nem tetszik:
- Négy lemezláb alatt négy elb@szott műanyag kupak, ami már meg sincs, mert szegénynek rendre betonon kell horzsolódnia. Nos, ennek a lemeznek a hangja, amikor odacsuszolódik a padlóhoz - hát feláll az összes szőr a hátamon, viszket a pucám hegye, és letörik a frekvenciától a süket fülem.
- A fűrészlap emelő mechanizmus úgy alles zusammen. Működik az, pontosan be tudom lőni, gyorsan be tudom lőni, mégis úgy szar, ahogy van.Nna, majd egyszer megalkotom én magamnak a magamét, vagy veszek egy profit - csak lenne már ebben a kurva országban végre gazdasági kánaán. De nem olyan gyurcsányi dübörgő, hanem amikor Soros Gyurka azt mondja, hogy itt kellene befektetnie minden fillérkéjét.
-
jimy_l
tag
válasz Márton111 #8666 üzenetére
Gyerekszáj:
1. Jobban szeretem Anyuci testvérét, mint a sajátomat. Anya testvére a nagynéném, az enyém meg senkim !
2. Anya pocijában van egy baba, csak azt nem tudom, hogyan nyelte le.
3. Az anyukákra nem szokás kiabálni, ők hasznosak.
4. Amikor két ember egymásba szeret és először megpuszilja egymást, rögtön összeesnek és nem is kelnek fel legalább egy órán át, de van hogy még tovább.
5. A félsziget egy olyan sziget, amit nem fejeztek be teljesen.
6. A Nagyi azért kövér, mert tele van szeretettel.
7. Úgy szeretnék még egy fiútestvért, de Anya állandóan tampont használ.
8. Minél öregebb az ember, annál drágábbak lesznek a fogai.
9. A kislányok azért nem tudnak állva pisilni, mert nincs mibe kapaszkodniuk.
10. Amikor a Nagyinak fájnak a fogai, egyszerűen pohárba teszi őket.
11. Egyszer olyan beteg voltam, hogy 40 kiló lázam volt.
12. Nekem már nincsen Nagyim, elültettük a temetőben.
13. Az anyukáknak szintén legelniük kell, hogy tej jöjjön a cicijükből?
14. A svájci teheneket elsősorban csokigyártáshoz használják fel.
15. Szardínia lakosait szardíniának hívják.
16. Hogy jó legyen, a kórházi nővérkének teljesen sterilnek kell lennie.
17. Az orvosok azt mondják, hogy a halálos betegségek a legrosszabbak.
18. Amikor a kistesóm született, akkumulátorba kellett tenni.
19. A lepke egy olyan rovar, amely a helikopterek családjából származik.
20. A leghasznosabb állat a disznó. Mindene felhasználható: elejéből-hátuljából hús van, a bőréből cipő, a szőréből kefe, a nevével meg káromkodni lehet !
21. Az állatkert egy szuper hely. Olyan állatokat is lehet látni amelyek nem is léteznek.
22. Nem vagyok megkeresztelve, de azért be vagyok oltva.
23. Az életbiztosítás egy olyan pénz, amit az kap meg aki túléli a halálos balesetet.
24. Nem tudom hány éves vagyok, mert ez állandóan változik.
25. Nagyon megijedtem, amikor Anya megbetegedett. Azt hittem Apu fog főzni ránk.
26. Az akvárium egy mini-tenger, ahol a házi halacskák úszkálnak.
27. A gyerektartás a gyerekek fizetése, amikor Apa elköltözik otthonról.
28. Az örökbefogadás sokkal jobb lehetőség, mint a szülés. A szülők saját maguk választhatják ki a gyereket és nem kell mindenáron elfogadniuk azt amit éppen kapnak.
29. A Pápa a Vákumban lakik.
30. Minden hal termel ikrát, az oroszok még kaviárt is.
31. A teheneknek nem szabad gyorsan futniuk, hogy ki ne lötyögjön a tejük.
32. A férfiak nálunk csak egy nővel házasodhatnak. Ezt úgy hívják, hogy monotónia.
33. Nem értem miért haragszik annyira Anya, hogy összetörtem a vázát. Úgyis már öreg volt és meg kínai, nem is a miénk !
34. A nővérem már megint kitűnővel fejezte be az osztályt, csupa ötösök. Fogadjunk, hogy szándékosan csinálja ezt velem !
35. A Nagyi elköltözött a túlvilágra. Most már nekem is van valakim külföldön.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8664 üzenetére
"többméteres a kocsi futása"
Nem a lapszabászgépükre fáj az én fogam - ki nem állhatom a bútorlapot. Úgy első körben a Hammer A3 31 kombigépjükkel szemezek a tiroliaknak, amit szükség esetén könnyű lecserélni a Felder vonalra, ha nőne a feladat tovább is.
Gondolkodtam én azon is, hogy megépítem a magam testreszabott gépjét, csak hát ott a baj, hogy rengeteg munkaóra egy olyan építménnyel előrukkolni, ami felveheti a versenyt a Felder precizitásával - és talán utóbbi olcsóbb, mert ő futószalagon sorakoztatja. Ettől függetlenül még nem vetettem el ezt a gondolatot sem. Egyenlőre nem sürgős döntenem felőle, még működik a biznisz nélküle is."Amúgy eldöntheted a jövőben fogod-e simfolni a szaktudásomat "
A fene ért Téged! Ki vonta kétségbe a szaktudásodat? Előző fejezetedben is pampogtál rám vmiért, amit nem értettem. Átugrottam hát, s itt folytatod. Újólag buktál a tőzsdén, vagy mi lelt?
Azt pedig előrevetem, hogy én a jövőben is csakúgy tudok Hozzád állni, ahogyan eddig tettem.Több fa van, mint asztalos!
-
jimy_l
tag
válasz Márton111 #8678 üzenetére
Ezek jónak tűnnek az egyiken a lap állítás is adott. De egy esztergályos simán csinál ilyet a csapágyházat meg nem túl drágán adnak. A tengely esetében a jó anyag választás a kulcs. Valami rendes vasanyag telepen jóféléket lehet vásárolni. És adják méterben is nem kell egy szálat megvenni.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
runner 125
nagyúr
válasz Márton111 #8640 üzenetére
Igazság szerint nem feltétlenül. Krovám van, fúrószáraim vannak, csak gondoltam a bitek - torx-ok miatt már megérheti.
A tűzifa vágás már megoldva köszi, a Husi meg lett csinálva, azóta pengén működik. Ahogy írtam már akkor is, a kipufogódob volt "gyári hibás", ugyanis kifújt a két féldob között.
Már jó pár köbmétert összevágtam azóta.thyeby
Értem mit mondasz, és köszi a tippeket. Szétnézek a márkát illetően.
jimy_l
Sejtettem, h valami ojjándék' féle holmi, mert találtam már 6k-ért is ugyanilyet.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8678 üzenetére
"Vajon kisiparilag lehet olyan minőségűt készíteni?"
Persze, hogy lehet. Ám meg kell találni azt az iparost, akinek kikötheted, hogy addig javítgatja, amíg egy tizeden belül lesz a korong oldaljátéka. Ehhez ő azt fogja mondani, hogy akkor mindent, ami ezzel a pontossággal összefügg vele csináltass meg, különben nem tud szavatolni.
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #8702 üzenetére
"Ez most akérdés milyen anyagból van a jól használható (húzom vonom pakolom ide-oda tekergetem ) 100-as elszívócső?"
Szilikongumiból van. 4.000 Ft/méter. Az profi. (Olyannyira hajlékony, hogy tuttira belefér egy 3m-es darab a szerszámos ládádba.)
-
jimy_l
tag
válasz Márton111 #8702 üzenetére
Holnap, lefényképezem a csövet, fekete, birkózós hajtogatni, de csak egyszer kell, vagy ha átrendezem a műhelyt. Ezekkel a PVC csövekkel jól össze pászíthatóak a PVC nagyobbik végébe szorosan megy bele.
Az elszívó kb. 2-3 órát megy naponta, a többi kézi munka, vagy csak porszívózunk vele.
Én nem háztartási áramot használok, egy ipartelepen van a műhely, tele nagy fogyasztókkal.
A telep tulaja megkapja a számlát, az én részemet meg a villanyórám állása alapján kifizetem.
Nem is tudom mire mennyit fizetek. És még ott a körfűrész, maró, szalag csiszoló, kézi gépek, szalagfűrész, kompresszor, oszlopos fúró, világítás, bojler, rádió, akkutöltő.Egyébként ketten nyomjuk, egy segéd, és én.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Soká
senior tag
válasz Márton111 #8720 üzenetére
Sajnos a kep.tar.hu meghalt, így az oda felrakott szerszámos fotóim is. Volt a csövekről is.
És mondom, a névleges csőméret 6m, a gyakorlatban erővel sem bírtam annyira kihúzni, pedig nyúlik. Érdemes a felével számolni.
A járólap 30×30cm, tehát lehet számolgatni a méreteket. A cső olyan állapotban érzi jól magát, amilyenben magától is tartózkodik.
[ Szerkesztve ]
-
thomgrande
tag
válasz Márton111 #8749 üzenetére
Okfejtésed a mozgásokról igaz, de aminek négyszögletes talpa van ill. delta az rezgőcsiszoló.
Ami a rezgésen kívül köralakú mozgást is végez az excentercsiszoló. Természetesen köralakú a talpa. A gyártók is így csoprtosítják. Ja meg még van az a roto csoda Festo."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Soká
senior tag
válasz Márton111 #8752 üzenetére
Szerintem ne akarjuk átvariálni a bevett kategóriákat! Az excenternek alaptulajdonsága, hogy körbeforog a tányérja, de excentrikusan, a rezgő meg csak rezeg (így-úgy). A rezgő (vagy vibrációs) csiszoló alapvetően kisebb anyagleválasztással dolgozik, illetve van egy előnye az excentrikushoz képest:: hozzáfér a sarkokhoz is.
-
Soká
senior tag
válasz Márton111 #8754 üzenetére
Melyik Boscht is használod, kisebb, nagyobb?
Én általában kisebb dolgokat készítek, a 150-est azért írtam, mert 125-ből már van 1-2 barkács darab.
Eltekintve a 110.000Ft-tól, ez most éppen jó vétel: Makita BO6040
-
Soká
senior tag
-
thomgrande
tag
válasz Márton111 #8751 üzenetére
A Fein gépre nem is gondoltam Az valójában rezgő mozgást végez balra-jobbra pár fokot.
A négyszögletes és delta talpúaknál a tányér a motorhoz képest nem forog. Igaz hogy maga a talp egyes pontjai forgómozgást írnak le az excentricitás miatt. A köralakúaknál a talp az excentricitáson kívül még tud forogni is. És a köznyelv csak ezeket nevezi excentereknek."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
Új hozzászólás Aktív témák
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Gitáros topic
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ingatlanos topic!
- A Silent Hill 2 Remake is magyar szinkront kap
- Path of Exile (ARPG)
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Xiaomi 4 Lite Electric Scooter (elektromos roller) // Újszerű // Hivatalos garancia 2025.06-ig
- Új ORAXEAT XL800 Gamer szék
- Carista Evo autós hibakód olvasó 6hó jótállással/számlával!
- Dreame D10 Plus robotporszívó és nedves feltörlő
- 2 kazános Jura Z5 automata kávéfőző beépített profi cappuccino fejjel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest