Új hozzászólás Aktív témák

  • luciferc

    őstag

    A korábban tárgyalt üvegajtóhoz (részletek 15429-ben és utána) kapcsolódva gondolkoztam egy pár percet azon, hogy felvetődött, vajon mennyire biztonságos beragasztani egy üveget egy nútba (vagy falcba), nem fog-e a forgácslap belső lazább szerkezete miatt kimozdulni az üveg.

    Nútos megoldást nézve, ha az üveg mondjuk 200x40 cm-es, akkor ennek tömege 5mm-es üveg esetén kb 10 kg, ami 100 N. Ha a nút 2cm mély, akkor a ragasztott felület összesen 900 cm2, amiből 2x400cm2 a nút oldala, és 100cm2 a nút hátsó síkja. Ha csak a 800cm2 oldalakat vesszük, és csak az üveg súlyát kellene tartani (vagyis vízszintesen lenne a keret rész és úgy lógna az üveg), akkor 0,125N/cm2 erő hatna, vagy ha úgy jobban tetszik12,5g/cm2. Ha azt mondom, hogy csak a ragasztott felület negyede hatékony, akkor is 50g/cm2-ről van szó.
    Ha figyelembe veszem, hogy az ajtó normál helyzetében forgatónyomaték is van, akkor módosul a dolog, mivel egy 10kg-os 40 cm széles ajtó az alsó sarkára vonatkozó forgáspontra vonatkozóan 20Nm forgatónyomatékot jelent. Ez a 20Nm-t kell a 2m hosszú ragasztott felületnek produkálnia. Ha feltételezem, hogy a 2m hosszon végig ugyanakkora erő jelenik meg (tudja valaki mennyire helytálló ez a feltevés?), akkor az 0,1N/cm, ami a 2cm mély nútot véve 0,025N/cm2 (2,5g/cm2). Ha úgy veszem, hogy itt is csak a felület negyede hatékony, és ez a negyed ráadásul még az ajtó alsó részéhez van közelebb, akkor is 0,4N/cm2 (40g/cm2), ami vízszintesen hat.
    Ezeknek az eredője alig 71g/cm2.

    Ez nagyon kevéske, ennyire nem lehet gyenge egy forgácslap magja. Ha még sokkal kisebb lenne a ragasztott felület (kevésbé mély a nút), akkor is messze járnánk szerintem a forgácslap magjának terhelhetőségétől kihúzásra. Vagy ez tévedés?

    Mi a véleményetek? Nem az ajtó biztonsága miatt aggódok, azt meg lehet csinálni "atombiztosra", csak kíváncsi vagyok, esetleg hol nagyoltam el a gyors becslést.

Új hozzászólás Aktív témák