Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz #22145024 #11241 üzenetére

    Ezt a méretmegadást nem igazán értettem. Írod, 4-10 cm vastag kellene. Tág határ. Ekkorára kellene szabni, vagy jó egyben is, amiből kivágható?
    30 mm vastag bükköt tudok adni, vagy 50 mm vastag tölgyet. A bükk februári vágás, mostanra elérte a légszáraz állapotot, a tölgy vagy öt éve száraz, sötét helyen van. Van 30 mm vastag dióm is, szintén kb öt éve szárad zárt helyen.
    Hol laksz? Ennyi pószpász fáért megéri postázni?

    Az egzótákat illetően fajtája válogatja. Általában jobbak az egzóták a hazai lombosoknál. Ezalatt azért inkább a tartósságot és az esztétikumot kell érteni. Ám amikor kellően száraz az anyag, akkor a mi fáink is stagnálnak. Tudni kell azonban, hogy úgy az egzóták, mint a mi keményfáink még százéves korukban is mozognak. A túlszárított fa dagadni fog, a vizesebb pedig zsugorodni. Ahhoz, hogy az általad sorolt méretek tizedpontosan méreten maradjanak, állandó hőmérséklet, és főleg állandó páratartalom kell.
    (Van azonban tűlevelű is, ami príma minőség, és már majdnem keményfa. Neve: vörös fenyő. Szokta tartani a méretét, és általában kevés göcs tarkítja, illetve nagyon hosszú szép példányok is gyakoriak ebből a fajból.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák