Új hozzászólás Aktív témák

  • kesztió

    aktív tag

    válasz dew28 #14547 üzenetére

    NA, élctársak, úgy néz ki, hogy megszületett a végleges megoldás (ami egyben a legészszerűbb is).

    A szikra dew28 kollégától érkezett, aki kissé szarkasztikusan rávilágított arra, milyen idióta ötlet volt betenni a 3,3V-os tápot a termosztát mellé, a falidobozba. (És mennyire igaza volt, mert én abban a meggyőződésben éltem, hogy a kapcsolóüzemű tápok nagyon jó hatásfokúak. Napersze, csak nem a 3.3V-osak.) És arról ugye mélyen hallgattam, hogy a milliamperéhes solid state relé is ott ült volna a dobozban. :D

    Szóval. ha a táp és a reléegység úgyis kikerül a falidobozból egy külön vezérlődobozba, a padlófűtés egyik szerelvényblokkja mellé, mibe kerül még megtoldani az egészet egy külső antennás ESP32-vel, aminek megfelelő nyereségű antennával meg lehet növelni a hatúsugarát úgy, hogy lefedje az összes hozzá tartozó termosztátot. És akkor jöhet az ESP-NOW a percenkénti gyors kommunikációval, egyébként a termosztátok mélyen alukálhatnak, ha nem jön közbe semmi. Az átlagfogyasztás így Deep Sleep-pel (vagy akár Light Sleep-pel is) nevetségesen alacsony lenne, legrosszabb esetben sem több, mint pár milliamper, a kijelzővel és jelző LED-del együtt. Nem fog melegedni ott semmi. (Ha mégsem lesz elég jó a jelerősség, még mindig lehet tenni pluszba valahová egy ESP32-es modult, átjátszóállomás szerepre. De arról az ötletről sem mondtam le, hogy megfelelően okos szinkronizációval a termosztátok egymás között is kommunikálhatnak.)

    Így a szerverszámítógépet is megspóroltam, az összes adat ülhetne a vezérlő ESP32-ön, és a mobilalkalmazás is ezzel kommunikálna (mármint a ház WiFijén keresztül).

    A termosztátok táplálása pedig azon a két szálon történne, ami eredetileg a relének volt fenntartva. 1,5 mm²-es szabvány világításdrót, teljesen kizárt, hogy akár több 10 m-en is annyi feszültség essen rajta, hogy ne tudja betáplálni a fali termosztátokat. A 230V-os fázis és null pedig marad dísznek.

    Az az ötlet, hogy a szenzort a doboz fele teljesen leszigetelem, illetve teszek szellőzőlyukakat az előlapra, hogy keringjen a levegő az ESP32 körül, természetesen marad.

    Még egyszer köszi az ötletekért, esetleg ha még van valamilyen megjegyzés?

    Megj. Még egy fontos dolog: így az egész 3,3V-on működne, tehát fürdőszobába is lehetne szerelni, max. tönkremenne egy adag ráloccsantott víztől, de nem ütne agyon senkit.

    [ Szerkesztve ]

    Bug és debug fia vagyok én

Új hozzászólás Aktív témák