-
IT café
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
kis off...
Megkérdezem itt is, hátha valaki tud értelmeset mondani, esetleg találkozott már ilyen megoldással. A lényeg, hogy van-e értelme a két böhöm nagy 20 centis ventit visszarakni? -
chopin42
addikt
válasz Meridian #14754 üzenetére
Ja, de nem folyamatosan, másodpercenként több százszor is változik a fesz, csak a monitorozó progik nem tudják mérni ilyen gyorsan. Arról nem is beszélve, hogy komoly terhelés alatt mindjárt leesik 1.3 körülire. Ha nem hiszed, nyomj egy p95 avx-et, és nézd az SVI2 TFN feszt hwinfoban.
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz #32839680 #14753 üzenetére
Természetesen a saját ventilátorjai a radiátornak rajta lesznek, az a két db 14 centis.
Felülre nem tudom rakni, mert akkor nem lehet rátenni a tetejét a háznak, mondjuk ez lett volna a legjobb, de hát ez akkora ház (60 centi magas), ha be van építve ventivel együtt, akkor is kényelmesen rakom ki/be az alaplapot.
Akkor az lesz és meglátjuk nyom-e a latba, hogyha visszateszem a nagyokat, szerintem igen. Ezeknek olyan légszállításuk van kifelé, mint az Istennyila, ráadásul hangtalanul. -
Omli85
őstag
Nos urak félúton a gazizós story cirka több mint egy hónap után alaplapról még nincs infó ellenben memóriákat sem javítani sem cserélni nem tudják így levásárolhatom vagy visszakérhetem az árát így keresnem kell valami alternatívát.
47000 körül volt az ára anno a pakknak így ilyen árban kellene vadásznom valamit Iponon.
CRUCIAL 16GB Ballistix pakkokat itt írták többen ennyire beváltak ezek ? Konkrétan melyik típus mert többet is találtam itt a keresővel.Találtam igazából jó áron G.Skill-t is de nem nagyon találok róla semmit illetve nem tudom mennyire szuperálna ez amúgy is egy X370-es vagy X470-es lapban...
G.SKILL 16GB Trident Z RGB DDR4 4000MHz CL18 KIT F4-4000C18D-16GTZRB
Hasonló árban lenne 3600-as is mondjuk tény, hogy ezekhez képest meg a CRUCIAL jóval kedvezőbb áron van. RGB és egyéb csillivilli nem szempont de minimálisan azért fekete piros színekhez kéne passzolnia a szettnek így fehéret mondjuk nem tennék a gépbe .
Szívesen fogadom a javaslatokat .ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Lukitomi
aktív tag
válasz Omli85 #14759 üzenetére
Patriot Viper Steel 4400CL19 jó választás!
Samsung b-die és sikerült 2 kitet is kifognom 41 illetve 46 ezer forintos áron!
Jelenleg [itt] a legolcsóbb, de ki lehet fogni olcsóbban is!
3600-on ilyen időzítéseket tudtam elérni mindkét gépben!
Az egyik X370-es a másik X470-es lapban.
CL14-15-8-12-24-40-270-1T
[Itt] van egy videó egy kis beállításról, tesztről..[ Szerkesztve ]
-
KisBundi
őstag
Sziasztok. Még mindig probléma nálam a 3600-as melegedése idle alatt, illetve a hőmérséklet ugrálasa. Aorus B450 lap van alatta. A hűtés egy Enermax Liqmax II 120. Van rá valami kézenfekvő megoldás? Előtte i7 4770 volt, de 95w-os TDP-vel nem melegedett ennyire. Próbáljam meg esetleg alulfeszelni?
[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz #32839680 #14761 üzenetére
Szerintem a B die már annyira nem szempont így a 3. gen ryzen esetén jelenleg pl egy Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16 pár van a gépben 3400+-on mennek minden hiba nélkül nagyon nem is szöszöltem velük alaplap oc ramprofil betölt és csókolom.
Ezek pedig szintén nem B die ramok emlékeim szerint.
3600 környékére gondoltam amúgy én special a 4000-es igazából az ára miatt lett csekkolva.
Köszi az észrevételt .
(#14762) Lukitomi : Köszi a tippet igazából ha nem 4400-as de van elég jó áron ez
PATRIOT 16GB Viper Steel DDR4 3733MHz CL17 KIT PVS416G373C7K 38K
És ha emlékeim nem csalnak azt olvastam amúgy is 3733 környéke a sweet spot a fabrik miatt. Erről nézek teszteket ha találok mik a tapasztalatok vele.
Mondjuk az egy év gari kicsit gyengus bár ahogy nézem ipon kb mindenre 1 év garit ad ami érdekes mert én anno 60 hónap garival vettem a ramokat most ugyanarra szintén csak az egy évet írják..ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
KisBundi
őstag
Köszönöm az infókat csak akkor mennyire engedhetem fel a hőfokot maximum, mert a venti vezérlés megbolondult ettől? Csak úgy tudom elkerülni, ha megszabok egy max hőfokot és az alatt alacsony fordulaton mennek a ventik.
-
KisBundi
őstag
válasz #32839680 #14769 üzenetére
Fractal Design Define C ház, hátra felszerelve egy 120-as Be Quiet! Silent Wings 3 ventivel. Elől 2 gyári fractal 140-es venti hűti a házat. Próbálom minél alacsonyabban tartani, mert nem szeretem ha ordít a gép. Jól fekszik fel és Thermal Grizzly Kryonaut pasztával van felrakva. Lehet a víz így semmit nem ér és inkább vegyek egy Dark Rock (Pro) 4-et?
-
Omli85
őstag
válasz #32839680 #14770 üzenetére
Hát igazából garis hiba volt mint kiderült (vagy ezt mondták legalábbis) előtte meg amúgy egy 1700 mellett hibátlanul működtek C6H lapban több mint két évig. Aztán megjött a 3700X és kezdődtek az anomáliák aminek a vége az lett, hogy a lap és a ramok is mentek gariba pár hét tesztelgetés után mikor meguntam.. szóval a márkában annyira nem csalódtam csak minek vegyek mondjuk 47-49K-ért ramot ha vehetek 38-ért is .
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Lukitomi
aktív tag
válasz Omli85 #14767 üzenetére
Ahogy gondolod, szerintem még mindíg számít, hogy b-die vagy nem, csak már egyéb memóriák is működnek, úgy, ahogyan kell a ryzen-el.
Egy 4400MHz-es CL19-es memóból sokkal alacsonyabb időzítéseket lehet kicsikarni alacsonyabb frekvencián, mint egy adott alacsonyabb frekvenciára gyártott memóriából, de tényleg nem akarok senkit győzködni!
Egy gyárilag 3733-as CL17-es memória is jó választás lehet, pláne, he minimális fesz. emeléssel megy esetleg CL16-on![ Szerkesztve ]
-
Alpi.
addikt
Ma délelőtt váltottam pár szót Buildzoiddal és szóba került, hogy teszt céllal degradáltatta a 3700x-ét. Úgy fest láthatóan romlottak a magok. Eddig még nem is lenne annyira érdekes, de rákérdeztem, mi volt, ami a degradációt okozta. Megmondom őszintén, ezen nem kicsit lepődtem meg ! A világért sem akarok pánikot kelteni, egyrészt még mindig el akar végezni egy-két tesztet, másrészt ebből az egy esetből netto hülyeség lenne teljesen általános konklúziókat gyártani, de ez pont egyel több konkrét eset, mint amiről eddig tudtam. Olyan személytől, akinek kételkedés nélkül elhiszem, ismerve Őt.
Nos, ezt írta :
"I think 4.2 1.375V mem test for a few hours did most of the damage"
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Alpi.
addikt
Mikor írtam, hogy ez ijesztően közel van ahhoz, amik pbo-val is előfordulnak, még ezt írta.
Libor Sadilek:
the boost system makes a lot of small adjustments you can't see in monitoring software
1.35V in software can easily have the CPU dropping down to 1.31V for peak loads
whereas 1.375V static
is 1.375V
all the time
regardless of currentÉs, hogy ez szerinte pboval nem következett volna be, hiába vannak 1.4-1.45v-os maxok, alapvető szerepe van a fix beállításnak. (Ezek mind feltételezések !! ) 2 screen a Yt csatornájának a faláról.
-
Lezli25
tag
Sziasztok!
Következő lenne a problémám: Hardverek:
Asus Rog Strix X570 E-Gamin alaplap (legfrissebb bios) Új hardver
Memória: Gskill TridentZ Neo - 3600Mhz - cl16 - új hardver
Proci: Ryzen 3800X - új hardver -alapon
vga,ssd-k...A lényeg hogy megcsinálom az Aida64 memory benchmarkot és a memória írásnál csak fele annyi érték jelenik meg mint annak kéne. A mellékelt képen láthatjátok lent! Itt most épp a Corsair ramokkal csináltam a testet, de tök mindegy, mert a Gskilleknél is ugyan ez a problémám. Próbáltam én már mindent. Gyári értékekkel, variált beállításokkal, FCLK 1:1 arányban, még másik ram párossal is (Corsair vengance). Proci teljesen gyári értékeken megy. De mindegyik ram-nál ugyan ez a jelenség sajnos. A ramokat (Gskill, Corsair) kipróbáltam egy Asus x470 Prime Pro lapban 2700X cpu-val és ott 45-47.000 volt az érték ami már korrekt. Semmi tuningolás nem történt!
Ha valaki tud segíteni nagyon jó lenne, mert ez már nagyon bosszantó. Egy tonna pénzem van benne és itt kell agyalni miért van ez a dolog. 18 éve ezzel foglalkozom, de ilyennel még nem találkoztam.Köszönöm! Szép estét!
-
Lezli25
tag
válasz #32839680 #14785 üzenetére
Világos. Köszönöm a választ. Nem értettem miért van ez, végre valaki... Még annyi hogy győzködnek hogy állítsam 3733-mhzre a ramokat 1:1 arányban mert az a leg ideálisabb a 3800X-nek, de 3600-ról kipróbáltam a 3733-at és rosszabbak lettek a mérési eredmények ugyanazon időzítések mellett. Mekkora jelentőssége van e procinál ezzek hogy 3600 vagy 3733?
-
Cseneles
őstag
válasz KisBundi #14764 üzenetére
Szeva!
Nálam is 3600 volt liqmax III 120 hűtéssel és alapból 45-50c volt a cpu. Játékok alatt 68-75c
A megoldál hogy bemész a biosba és állítasz egy 4100Mhz all cort elsőnek mondjuk 1,2v fix feszültség mellet és a cpu socnakl meg 1,075v-ot. így kb 15c vel hűvosebb lesz és játékok alatt is gyorsabb Ha ez stabil akkor kezd el levenni a fesz apránként és teszteld. Az enyém alap feszen ami 1,1v megy all core 4100Mhz-talapból a a cpu 1,317v -ot kap játékok alatt és kb 3900-3950Mhz-n megy, hagytak bent bőven tartalékot....
Próbáld ki, írd meg a tapasztalatod!
Üdv[ Szerkesztve ]
Runco VX22i-CineGlide prism, Hivilux 2.35:1 gain 1.2, Emotiva XMC-1, XPA5 Gen1, Wharfedale EVO 4.4-CS-4.2, 2 Dayton Audio Ultimax 12-22 DIY, 2 Definityve Technology IW13, Behringern NX4-6000
-
Thrawn
félisten
"the boost system makes a lot of small adjustments you can't see in monitoring software
1.35V in software can easily have the CPU dropping down to 1.31V for peak loads"Ez a PBO, ami nemcsak a feszt hanem az ampert is figyelembe veszi terheléstől függően. Amit szoftverből látsz 1.35V-ot az valójában lehet már csak 1.31V csúcsterhelésen.
whereas 1.375V static
is 1.375V
all the time
regardless of currentEz meg a manual OC amit többen preferálnak, csak éppen degradálódhat tőle a processzoruk. Itt a beállított 1.375V akkor is 1.375V marad, ha közben az amperigény megnő akár olyan mértékben is, ami már károsíthatja a processzort ezen a feszültségen.
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Alpi.
addikt
válasz #32839680 #14784 üzenetére
Nem képes működni ott, ahol előtte simán ment. Sőt, már pbo-val is crashel. Azt, hogy most konkrétan 50 vagy 200 mhz hiányzik, nem kérdeztem. Tudván, hogy pàr óra memtest elég volt (ami azért nem egy small fft terhelés !! ), bármilyen kevés romlás jelentős.
-
tomsolo
addikt
1.2 SOC-el égette órákon át?
m'Okay.
Uplay: tom.solo | Steam: tomsolo | Hivatásos zsákbamacska-nyerészkedő
-
Alpi.
addikt
válasz tomsolo #14798 üzenetére
Ez egy 3950x és egyébként sértetlen darab. :) Bár 90+ fok, de nézd meg, mennyire visszaveszi az órajeleket és a feszt is pboval ekkora terhelésre, ilyen hőfokon. Ez a "lényege", hogy ne találkozzon az összes kellemetlen tényező ! Ha bármelyik vagy bármelyikük elmarad, máris nem marad esély a degradációra. Fix setuppal sem egyenes következmény ez, de 2 változót kihúzunk az arzenálbol, amivel a cpu, pbo mellett is akár kihúzhatná magát szorult helyzetéből.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok