Új hozzászólás Aktív témák

  • oravecz56

    aktív tag

    válasz Vartanus #22691 üzenetére

    Az LLC bevezetéséig, overclocking során mindannyiunknak egy Vdroop nevű csúnya vadállattal kellett foglalkoznunk. A Vdroop a CPU feszültségének csökkenését okozza, ahogy a terhelés nő. A rendszer nem képes tökéletesen fenntartani a beállított vCore-t, amely szükséges ahhoz, hogy az OC beállítás stabil legyen. A CPU feszültsége a rendszerterhelés alatt olyan pontig csökken, ahol gyakori BSOD (kék képernyők) vagy összeomlik. Különösen rossz volt, amikor azt gondoltad, hogy megtalálta a tökéletes 24/7-es OC-t, Vdroop jönni fog, és elrontja a mulatságot, mivel a rendszered instabil

    Példa a Vdroop rossz hatásairól: az 1,3v CPU vCore-t 4500 MHz-es stabil overcloháláshoz állítottad be, az 1.3v-es készlet tökéletesen készenléti állapotban kerül szállításra, miközben a stabilitást olyan szoftverekkel próbálják tesztelni, mint például a Prime95 és a 100% -os terhelés CPU, akkor ez a feszültség 1,27 V-ra csökken (vagy esetenként még alacsonyabb), és a rendszere instabillá válna és összeomlik. Hatékonyan arra kényszeríti Önt, hogy tompítsa le a túlfeszültséget, ami több energiát használ fel, növeli a CPU hőmérsékletét és felgyorsítja a CPU lebomlását. Továbbá, miközben felemeli a mulipert, a kisebb feszültségcsúszási tűrés megengedett, mivel a megnövekedett feszültség arányos a CPU-frekvenciával, így nehezebb a határértékre tolni.

    A Vdroop legyőzése
    És így az LLC-t bevezették a Vdroop elleni küzdelembe. LLC, rövid a Load-Line Calibration számára, további feszültséget ad a CPU-nak, hogy stabilabb legyen a vCore a terhelés alatt, és minimálisra csökkentse a feszültség alatt lévő feszültség holtját és a terhelést. LLC az aranyos környezet, amikor a tökéletes 24 órás overclockt keresi. De mielőtt folytatná az LLC engedélyezését a rendszer BIOS rendszerében, van néhány dolog, amit tudnia kell.

    Mivel az egyes alaplapok teljesítménye eltérő, ez megnehezíti egy olyan beállítás létrehozását, amely a vCore készlethez illeszkedő cseppet lefed. Elképzelhető, hogy a kevésbé hatékony alaplapok tökéletes megvalósítása még mindig nem elegendő több csúcsminőségű játékhoz és dedikált overclocking modellekhez (amelyek különböző márkájú teljesítményfázisokat és minőségi komponenseket használnak). Másrészről, a csúcskategóriás alaplapon lévő LLC nemkívánatos viselkedéshez vezethet, mint például a kevésbé nehéz modelleknél túlfeszültség. Továbbá, mivel az alaplapok és a CPU-konfiguráció eltérő módon reagálhat az LLC-re, nehéz megtervezni az LLC beállításait, amely pont az összes konfigurációra kiterjed. Ez az oka annak, hogy a BIOS-ban több beállítás jelenik meg, ha néhány alaplapra (0%, 25%, 50%, 75%, 100%) nézi az LLC-t. Annak megmutatására, milyen egyszerű a Vdroop kezelése ma már ugyanazt a beállítást végezzük el, egy MSI Z170A GAMING M7 alaplapot csatolunk egy Intel i7-6700K CPU-val és a BIOS-ban a "CPU Loadline Calibration Control" -et "Mode 1" -re állítjuk. Az 1.3v vCore-t állítottuk és a CPU-t túlhúzuk a 4.5GHz-re. Ismét teszteljük a Prime95-et.

    Oszika

Új hozzászólás Aktív témák