Bemutatták a Yandex önjáró autójának prototípusát

Ez még csak az első lépés, de hamarosan már Moszkva utcáin tesztelik a rendszerüket.

Az orosz internetes nagyvállalat a hivatalos blogján jelentette be, hogy elkészült tervezett önjáró autós flottájuk első darabja, a prototípus.

A Yandex és a Hyundai Mobis márciusban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot, hogy közösen fejlesztenek 4-es és 5-ös szintű autonóm járműveket. Akkoriban azt írták, hogy a kezdeti cél egy prototípus létrehozása vagy egy Hyudai, vagy egy Kia típus alapján.

A választás végül egy piacra még nem dobott, de már elkészült típusra esett, a Hyundai Sonata 2020-ra, mivel úgy ítélték meg, hogy ennek az autónak a rugalmas platformja különösen alkalmas a Yandex autonóm rendszerének befogadására, ill. csak minimális hardveres módosításokat igényel az átalakítás.

A Hyundai végül május végén szállította le az első autót, majd a két cég mérnökei megkezdték a prototípus megépítését. Az első tesztek biztonsági okokból a Yandex zárt pályáján történtek. Jelenleg különféle időjárási körülményeket, illetve szimulált közlekedései helyzeteket felállítva folynak a próbák, de terveik szerint hamarosan megindulnak az utcai tesztek is Moszkva közútjain.

A Yandex az év végéig akarja felállítani mintegy száz autóból álló flottáját, melyben más típusok is helyet kapnak.

A végső cél, hogy egy olyan rendszert alakítsanak ki, mely több autóplatformon is működőképes.

Azóta történt

Előzmények