Bankot vesz a Yandex

Két, dinamikusan növekvő orosz vállalkozás egyesül, ha végigmegy az üzletkötés.

Oroszország legnagyobb technológiai vállalata, a Yandex a londoni tőzsdén jelentette be, hogy kiemelkedően magas áron, részvényenként hat százalékos prémiummal, mintegy 5,5 milliárd dollárért felvásárolja a Tinkoff bank részvényeit.

Egyelőre még csak az elvi megállapodás történt meg a vállalatok között, a konkrét üzletkötés ezek után történik majd. A hírre az amerikai tőzsdén 3,5 százalékkal emelkedtek a Yandex részvényei.

A Yandex óriáscég folyamatosan terjeszkedik, és egyre nagyobb befolyásra törekszik a pénzügyi szektorban is, ahol távlati terveik vannak: nemrég egyeztek meg a szintén orosz, állami tulajdonú Sberbankkal egy közös vállalkozás létrehozásáról – egyébként ennek köszönhető, hogy felvásárolhatják a Tinkoff bankot.

A Tinkoffot Oleg Tinkov orosz oligarcha alapította 2006-ban, és az utóbbi időben a legmodernebb szolgáltatásokat nyújtó pénzintézet dinamikus növekedést mutatott fel (2019-ben pl. megduplázták a profitjukat, kb. 570 millió dollárra), és ma már a világ legnagyobb digitális bankjaként tartják számon.

A vevő Yandex szekere is jól fut: 2019-ben 2,8 milliárd dollárnyi árbevétel mellett 180 millió dolláros nyereséget értek el. A vállalat egyeduralkodó az orosz online keresőpiacon, az online hirdetési piac fele az övék, és számtalan szegmensben működtetnek sikeres vállalakozásokat, pl. a Yandex Taxi, étel házhozszállítás, autómegosztó, önvezető autót fejlesztenek stb.

Az alapító, az USA-ban nemrég milliárdos adócsalással megvádolt, az aktív üzlettől pár éve visszavonult Tinkov jelenleg Londonban él, leukémiával kezelik.

Érdekesség, hogy az ügyletet valószínűleg a ciprusi törvények hatálya alatt kötik majd meg, ugyanis itt van a Tinkoff központja bejegyezve. A jóváhagyásról még szavazniuk kell a Yandex részvényeseinek is.

Előzmények