Kínzásokhoz asszisztált a Yahoo?

Hirdetés

Amerikai jogvédők támogatásával pert indított a Yahoo ellen az a kínai férfi, akit tavaly az államrend megdöntésére irányuló uszítás vádjával tízévi börtönbüntetésre ítéltek. Vang Hsziao-ning egy demokratikus átalakulást és a többpártrendszer bevezetését propagáló honlapot üzemeltetett, majd annak bezárása után több helyi és külföldi internetes lapnak küldte el, illetve levelezőlistákon publikálta hasonló szellemű írásait. A hatóságok 2002 szeptemberében tartottak nála házkutatás, lefoglalták a számítógépét, majd letartóztatták.

A félrevezető nevet viselő Emberjogi Világszervezet USA (World Organization for Human Rights USA) támogatja Vangot és feleségét a perben. A beadvány szerint a Yahoo segített Pekingnek az ellenzéki aktivista beazonosításában azzal, hogy kiadta a felforgatónak tartott üzenetek forrásának számító yahoos e-mailhez tartozó IP-címeket. A felperesek – akik kártérítést követelnek, és azt, hogy a cég járjon közbe Vang kiszabadítása érdekében – azt is állítják, hogy az internetvállalat pénzügyi haszonra tett szert a hatóságokkal való együttműködésből.

„A vádlottaknak tudnia kellett, hogy azokat az elektronikus kommunikációra vonatkozó felhasználó adatokat, amelyeket a hatóságoknak átadtak, olyan visszaélések elkövetéséhez használhatják fel, mint az önkényes letartóztatás, kínzás, kegyetlen, embertelen és egyéb megalázó fenyegetés, hosszan tartó elzárás és/vagy kényszermunka” – fogalmaz a beadvány, amely a Yahoo mellett a cég hongkongi leányvállalatát, valamint az Alibaba.com kínai internetes e-kereskedelmi oldalt is vádlottként nevezi meg.

Az ügy ismét reflektorfénybe állítja a kínai piacban óriási lehetőséget látó amerikai multik dilemmáját: létezik-e vállalható egyensúly az etikai elvek és profitéhség között? A cégek által azzal indokolják terjeszkedésüket a világ legnépesebb országában, hogy a keresők, az e-mail szolgáltatások és a blogok mind segítik az információhoz jutást, a kommunikációt a külvilággal, és ezzel a Nyugat által jónak tartott irányba terelik a kínai társadalom fejlődését. Eközben persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy profitorientált társaságokról van szó, amelyeknek elemi érdeke, hogy a rendkívüli ütemben bővülő, jelenleg közel 140 milliós internethasználói tábort kiszolgáló piacon markáns szereplővé váljanak.

A Yahoo a perről érdeklődő hírügynökségeknek adott válaszában a már bevált érvet ismételte meg: sajnálják ugyan, hogy az általuk szolgáltatott információkat emberek bebörtönzésére használták fel, de „azoknak a vállalatoknak, amelyek Kínában működnek, be kell tartania a helyi törvényeket, különben a dolgozóik polgári és büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak”. Az internetvállalat szerint a politikai foglyok érdekében  nem nekik, hanem az amerikai kormányzatnak kell lobbiznia.

Azóta történt

Előzmények