A BME hallgatója képviseli hazánkat a szakmák olimpiáján

Idén is a HTTP Alapítvány – együttműködésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal – rendezte meg a WorldSkills nemzetközi szakmai világverseny magyarországi válogatóját 18-22 éves diákok és fiatal hálózati informatikus szakemberek számára. A „szakmák olimpiájának” is nevezett WorldSkills verseny hazai győztese képviselheti Magyarországot Lipcsében, az immár 42. alkalommal megrendezendő nemzetközi döntőben, az informatikai hálózati rendszergazda szakmában. Az izgalmas verseny végül papírforma eredményt hozott, hiszen a győztes versenyző már tagja volt a tavalyi EuroSkills versenyen aranyérmes magyar csapatnak.

A WorldSkills a világ legnagyobb szakmai versenye, így sokszor emlegetik a szakmák olimpiájaként is. A kétévenként megrendezett megmérettetésen a világ legjobb fiatal szakemberei vetélkednek közel 50 szakmai területen. Az eseményt idén több mint 50 ország ezernél is több versenyzőjének részvételével Lipcsében rendezik meg, július 2-7. között).

Kiváló magyar eredmények az eddigi versenyeken

A 2011-es londoni WorldSkills versenyen Szabó Gábor képviselte hazánkat, és végül a nagyon előkelő 7. helyezést szerezte meg, és ezzel egyúttal a legjobb magyar eredményt érte el. A belgiumi Forma 1-es pályán tavaly megrendezett EuroSkills versenyen még előrébb léptek a magyar fiatalok, hiszen csapatunk mindenkit maga mögé utasítva aranyérmet szerzett.

A mostani válogatóra, melynek fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár volt, több mint kétszáz fiatal jelentkezett, ami jelzi, hogy a szakmai vetélkedésnek ez a formája egyre népszerűbb itthon is. Az első fordulóra 2012. december 13-án került sor, ahol a versenyzőknek online teszteket és szimulált hálózati feladatokat kellett megoldaniuk. Ebből a fordulóból a tíz legeredményesebb fiatal jutott tovább.

A kétnapos döntőt egy nagyszabású informatikai konferenciával összekapcsolva rendezték meg 2013. január 25-26-án a Larus Rendezvényközpontban, így a konferencia résztvevőinek is lehetősége volt betekintést nyerni a versenybe. A finálé keretében – a lipcsei versenyhez hasonlóan – egy képzeletbeli cég hálózatának megtervezése, megépítése, valamint a mindennapi működésében felmerülő valós informatikai problémák megoldása volt a feladat.

A válogató verseny győztese Csőke János lett, aki már tagja volt a EuroSkills-en aranyérmet nyert csapatnak is. A fiatalember a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola diákjaként ismerkedett meg a hálózati informatikával, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi  Egyetem hallgatója. Számára most egy öthónapos intenzív felkészülés következik, majd július elején Lipcsében a világ 30 legjobb fiatal szakemberével kell öszemérnie tudását.

Azóta történt

Előzmények