Az ablak bezárása beletörődés a Windows frissítésbe

Csak nem fogynak ki az ötletekből Redmondban, az ingyenes verzióváltásra újabb trükköt eszeltek ki, bár állítják, ez régen is így volt.

Eddig sem volt szívbajos a Microsoft, ha a legújabb Windows frissítéséről volt szó. Számos alkalom adódott, hogy mi is beszámoljunk az ebédszünetben települő, vagy az élő időjárás-jelentés közben felugró értesítőkkel folytatott felhasználói harcról.

Annak ellenére, hogy a Windows 10 szerintünk egy jól használható, stabil rendszer, vannak akik hardveres környezetük, vagy az "ami jól működik, azt nem kell megjavítani" elvet követve még ingyen sem kívánnak váltani a korábbi operációs rendszerükről. Nekik az elmúlt majdnem egy évben új ellenségük született, a GWX (Get Windows 10) alkalmazásának képében, ami lehetetlen pillanatokban képes megzavarni a nyugalmat.

X = Oké
X = Oké

A rendszeres "zaklatás" mellett az is problémás, hogy a felugró ablak jól látható választási lehetőségként az azonnali frissítést, illetve az időzítést  kínálja fel, az ingyenes frissítés visszautasíthatatlan ajánlatnak minősíthető. Vannak ugyan megoldások, sőt a Microsoft tett ígéretet arra is, hogy változtatnak, a legújabb fejlemények azonban még a fentiek fényében is megdöbbentőek.

A buborékból is újraütemezhető
A buborékból is újraütemezhető

A Windows felhasználói ugyanis hozzá vannak szokva, hogy ha egy program jobb felső sarkában elhelyezett X-re kattintanak, akkor azzal nem egy, az alkalmazásban feltett kérdésre adott választ hagynak jóvá, hanem egyszerűen csak kilépnek. Ehhez képest (bár a Microsoft azt állítja, hónapok óta így működik a dolog) a vállalat súgóközpontjában azt írják, az OK gomb és az X használata gyakorlatilag ugyanazt jelenti, tehát bármelyikre is kattint az ember, azzal elfogadja az időzített frissítést.

Az értesítések és az ikon is eltüntethető
Az értesítések és az ikon is eltüntethető

Azt is meg kell viszont jegyezni, hogy a Windows 10 telepítését javasló programban eggyel nagyobb betűméretet kapott a még így is nehezen észrevehető átütemező/elutasító gomb, illetve a tálcáról kinyíló buborékba is került egy ilyen opció. Sőt, a súgóközpont alapján a GWX értesítései és ikonja is kikapcsolható, legalábbis a május közepén rögzített állapotok szerint.

Azóta történt

Előzmények