Elfogyott a pénz, leáll a Wikileaks

A Wikileaks alapítója, Julian Assange ma bejelentette, hogy pénzügyi gondok miatt az év végén kénytelenek leállítani a bizalmas kormányzati és vállalati információk kiszivárogtatására létrehozott weboldalukat.

Mint ismeretes, a Wikileaks jó néhány titkosnak minősített információcsomagot hozott nyilvánosságra, hatalmas médiavisszhangot kiváltva. A legutóbbi komoly esemény az amerikai nagykövetségekről küldött táviratok közlése volt, ekkor végleg elfogyott a türelem a politika részéről, és a kormányzatok összehangoltan léptek fel az üzemeltetők ellen. Mivel az időközben több belső vihart is megért szervezet működését közvetlenül nem tudták felszámolni, ezért az ellehetetlenítés útját választották, igyekeztek minden olyan forrást és csatornát elzárni (például a kártyatársaságok megtagadták tőlük szolgáltatásaikat), ahonnan a további munkához szükséges pénzt megszerezhették volna. Úgy tűnik eredménnyel jártak, mivel Assange kénytelen volt beismerni: „Ha a Wikileaks nem tudja valamilyen módon megszüntetni ezt a blokádot, akkor jövőre már egyszerűen nem leszünk képesek tovább dolgozni”. A közleményük azt is tartalmazza, hogy a folyamatban lévő közléseket leállítják, hogy minden erejükkel a pénzszerzésre koncentrálhassanak.

Assange ellen ugyanakkor tovább folyik az eljárás az állítólag Svédországban általa elkövetett szexuális bűncselekmények miatt, a következő hetekben derül ki, hogy vajon kiadják-e a Nagy-Britanniában tartózkodó vezetőt a svéd hatóságoknak, emellett várható egy amerikai vádemelés is.

Előzmények