Vodafone: nem a pártállás, hanem a méret számít

A Vodafone szerint semmi különös nincs abban, ha párttagoknak kínálnak ingyenes beszélgetéseket. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a mobiltelefonálás és annak díjszabása viszont nem függhet attól, hogy az adott előfizető milyen politikai pártnak a tagja. Amint a nethirlap.hu-nak elmondta: szerinte diszkriminatív, ha egy nagy közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatás nem politikasemleges. Halmai Gábor alkotmányjogász szerint ugyanakkor a mobilszolgáltatók eljárásában alkotmányjogilag semmi kivetnivaló nincs. „Mivel a diszkrimináció alkotmányos tilalma az államra vonatkozik, és jelen esetben semmilyen törvény nem tiltja, hogy egy párt és egy piaci szereplő megállapodjon egymással, véleményem szerint nem lehet alkotmányos jogsértésről beszélni. Más kérdés, hogy a lakosság erkölcsileg hogyan fogja értékelni azokat a kedvezményeket, amelyek csak párttagoknak érhetők el” – mondta Halmai.

Garai István, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület ügyvezető elnöke úgy véli, hogy etikailag kifogásolható, ha üzleti szereplők a párttagsághoz kötik a különböző kedvezményeket. „Rossz érzésem van ezzel az akcióval kapcsolatban. Egyrészt világosan látszik, hogy a mobilszolgáltató célja az előfizetői számának növelése a politikai hovatartozás piaci becsatornázása által. Másrészt kérdéses, hogy a pártok ilyen kedvezményben részesítése nem sérti-e a pártfinanszírozásról szóló törvényt” – mondta Garai István.

A Vodafone NAPI Online-hoz eljuttatott közleményében kiemeli: a Vodafone-nál a Fidesz, a Jobbik Magyarországért és a Centrum párt is rendelkezik előfizetéssel. „A pártok számára kiajánlott opciók nem a párttól, hanem egyéb kondícióktól függnek, pl. létszám, telefonálási szokások. Hasonló konstrukcióban még egyéb szervezetek, szövetségek is tagjaink (pl. vasutasok)” – áll a közleményben.

A T-Mobile Kommunikációs Igazgatóságán a NAPI Online kérdésére elmondták: a T-Mobile párttagsági alapon nem kínál külön kedvezményt magánszemélyeknek, és nem is tervezik ilyen konstrukció bevezetését. Somlyai Dóra, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója pedig úgy tájékoztatta a lapot, hogy a Pannonnak a pártokkal mint gazdálkodó szervezetekkel vannak szerződéseik. „Ez nem párttagoknak szól, hanem a szervezetnek. A konstrukció megegyezik az azonos méretű üzleti ügyfél kedvezményeivel” – mondta a kommunikációs vezető. Egyébiránt a Pannon nem tervezi, hogy magánszemélyekkel a publikus áraiktól eltérő konstrukcióra kössön szerződést csak azért, mert a magánszemély valamely pártnak a tagja.

Azóta történt

Előzmények