Elindult a Vodafone kereskedelmi 5G-szolgáltatása Budapesten

Egyelőre főként a belvárosban érhető el a szolgáltatás észak-déli irányban, de várhatóak a további fejlesztések.

Habár technikailag már pár napja él az új hálózat, a ceremoniális átadásra hivatalos keretek között tegnap került sor, amikor is az 5G indulása mellett megünnepelték azt is, hogy húszéves a Vodafone Magyarország.

Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta, hogy a Vodafone 20 éve folyamatosan megújulásra törekszik Magyarországon, és jelentős szerepet vállal a legkorszerűbb távközlési technológia, az 5G társadalmi hasznosításában. Egyebek között kijelentette azt is, hogy a kormány a gazdasági szereplőket nem különbözteti meg a nemzetiségük alapján, ezért nem kifogásolja, hogy a kínai Huawei együttműködik az Egyesült Királyságban székelő Vodafone-nal. Nemzeti érdek, hogy a keleti és a nyugati vállalatok együttműködhessenek Magyarországon, és belföldi tevékenységükhöz szabadon válasszanak partnereket – tette hozzá.

A szintén jelen lévő Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta, hogy várakozásaik szerint 2023-ra a legnagyobb városokra és a legfontosabb útvonalakra, 2025-re pedig az egész országra kiterjedhet az 5G hálózat.

Lefedettség

[+]
A Vodafone lefedettségi térképe

A Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese hálózati mérföldkőnek nevezte az 5G-technológia fejlesztéseit, és felidézte, hogy a főváros első 5G-bázisállomását is a Vodafone helyezte üzembe. Budai J. Gergő fontosnak nevezte, hogy az új technológiát mindenki számára érthetővé és elérhetővé tegyék.

Az új hálózathoz természetesen új eszközökre is szükség van: a Vodafone-nál jelenleg két 5G-képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20X – de a jövőben tovább fog bővülni a termékportfólió. Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

A jelenlegi 33 budapesti bázisállomás non-standalone szabvány szerint működik, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek. A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5 GHz-es sávján dolgozik, melyből a Vodafone 60 MHz-et vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján, rajtuk kívül csak a DIGI-t érdekelte a lehetőség, ők 20 MHz-et vásároltak meg.

Azóta történt

Előzmények