Palkovics László gigabites sávszélességet ígér mindenkinek

Természetesen nem holnap, hanem egy nagyszabású fejlesztési időszak után 2030-ra.

Magyarország a tervek szerint az 5G fejlesztések egyik európai központjaként vállalhat régiós főszerepet a technológiára épülő alkalmazások tesztelésében. A kormány arra törekszik, hogy a nagyvárosokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén mielőbb épüljön ki az 5G hálózat – jelentette be Palkovics László 2019. november 26-án, Budapesten, a T-Systems Magyarország Symposium 2019 rendezvényen.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy 2025 végéig minden közintézmény és a háztartások több mint háromnegyede számára hozzáférhetővé tennék az 1 Gbps sávszélességet.

Merész tervek és önbizalom

A magyar gazdaságpolitika stratégiai irányait kijelölő hét pillér egyikeként a kormány a digitalizációs alapinfrastruktúra fejlesztésével biztosítja a megfelelő felkészültséget a negyedik ipari forradalomra – mondta a miniszter. A meghatározó eszközök e stratégia szerint: az Ipar 4.0 átállás támogatása, az 5G hálózati fejlesztések és a kapcsolódó stratégia megalkotása, a mesterséges intelligencia akcióterv és stratégia kidolgozása, a Digitális Jólét Program végrehajtása, a hálózati lefedettség és elérhetőség folyamatos kiterjesztése – fejtette ki a tárcavezető.

Palkovics László közölte: a más ágazatok digitális fejlesztéseit és digitális munkaköreiben dolgozókat is figyelembe véve a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább negyedét adhatja, a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget. Az IKT feldolgozóipar az autóipar után a második legnagyobb exportőr: a teljes kivitel közel 8, az IKT szolgáltató szektor a szolgáltatásexport 9 százalékát produkálta 2018-ban.

Magyarország nemzetközi összevetésben kiemelkedően teljesít a hálózati összekapcsoltság területén, a Szupergyors Internet Programnak köszönhetően szinte minden háztartásban elérhető a 30 Mpbs. Hazánk a világ országai közül a tizenegyedik a mobilhálózatok letöltési sebessége és a nyolcadik az elérhetőség, lefedettség alapján. Míg a széles sávú lefedettség és az internethasználat szerint az Európai Unió éllovasai közé tartozunk, a digitális technológiák integráltsága és a humán tőke esetében jelentős a lemaradás.

Hogyan és mikor lesz meg az egy gigabit?

És következzen a leginkább kommunikált bejelentés. Palkovics László hangsúlyozta: a készülő Nemzeti Digitalizációs Stratégia egyik fő célja, hogy állami szerepvállalás révén felgyorsuljon és költséghatékonyan valósuljon meg az 5G-hálózat kiépítése. A lehetséges konvergenciák kiaknázásával a kormány 2030 végéig a háztartások közel 100 százaléka számára biztosítaná az 1 Gbps sávszélességet.

Habár a miniszter kijelentése nem részletes program, a vállalás nem tűnik teljesíthetetlennek, ám nem árt szorosabban olvasni.

  • állami szerepvállalás: a gyorsítás és a költséghatékonyság említése valószínűleg a szolgáltatók számára infrastruktúrabővítés céljából adandó jelentős állami dotációra utal (közvetlenül vagy pl. adócsökkentés formájában stb.), de az is belefér, hogy az állam a megkezdett úton továbbhaladva tulajdonosként is egyre nagyobb szerepet kíván vállalni a magyar távközlési piacon
  • a konvergenciák kiaknázása: ez elég homályos meghatározás, de feltehetően azt jelenti, hogy nem egyetlen adott technológiához vagy gazdasági szereplőhöz kötik az egy gigabit elérését, a lényeg az, hogy legyen
  • 2030-ra: valószínűleg hamarabb semmiképp sem menne, hiszen az 5G bevezetése még gyerekcipőben jár. A hálózatok és a hardverek többsége még nem alkalmas e technológia használatára, azon kevés területen, ahol pedig már működik, még elég drága. Ha példaként nézzük a Vodafone Budapesten októberben elindított szolgáltatását, akkor igen magas árakkal találkozunk: a készülékek több százezresek (igaz, van rá részletfizetés), a havidíj a korlátlan net esetében 16 ezer forint pillanatnyilag, ráadásul a szolgáltató 150-600 Mb/s letöltési sebességet ígér a körülményektől függően (igaz, ez is kb. tízszerese a 4G szolgáltatásnál ígértnél). Vagyis még igencsak az elején járunk a bevezetésnek, szükség van arra a tíz évre, hogy az 5G olyan mindennapos és könnyen, olcsón elérhető legyen, mint ma a 4G (a legtöbb helyen…).

Azóta történt

Előzmények