A bíróság kötelezte a Google-t az automatikus kiegészítés szűrésére

Egy japán bíróság felszólította a Google-t, hogy vonja vissza az automatikus kiegészítést egy panaszos nevéhez kapcsolódva. A végzés abból az esetből indult el, hogy egy férfi panaszt emelt, miután elveszítette munkáját és más helyekre sem vették fel dolgozni azt követően, hogy nevét a keresőbe begépelve a szoftver különböző bűncselekményekkel társította találati listáján.

Hirojuki Tomita, a férfi ügyvédje szerint a Google automatikus kiegészítés funkciója a jelen esetben sérti a személyiségi jogokat. Ha egy felhasználó végignézi az oldal javaslatlistáját, számos, el nem követett bűncselekménnyel rokoníthatják a keresett személyt. Az eljárást indító férfi állítása szerint a Google azért köti őt össze bűncselekményekkel, mert elterjedt róla egy kitalált történet, amely később számos weboldalon megjelent, így a Google keresőmotorja ezeket indexelte – tette hozzá az ügyvéd.

A Google egyelőre nem kommentálta a jogi eljárást, bár ez már nem az első eset, más országokban is indítottak hasonló okból pereket a cég ellen. Tavaly Olaszországban a bíróság elrendelte, hogy a Google keresési javaslataiban egy adott személy nevével kapcsolatban szűrjék ki a jó hírnév megsértésére alkalmas kifejezéseket, miután egy férfi nevét a szélhámos és a csaló jelzőkkel társította. Franciaországban azért bírságolták meg az oldal üzemeltetőit, mert egy biztosítótársaság a tolvaj szóval került összefüggésbe. A cég szokásos válasza ilyenkor az szokott lenni, hogy nem vállalnak felelősséget az ajánlott keresőszavakkal kapcsolatban, ezek ugyanis automatikusan generálódnak a felhasználói szokások alapján. Ennek az alapállásnak némiképp ellentmond, hogy néhány kifejezés esetében – például pornográf vagy szerzői jogsértéssel kapcsolatos szavak – alkalmaznak szűrést.

A japán kerületi bíróság helybenhagyta a kérelmet, és felszólította a Google-t, hogy vasárnapig tegyen eleget a végzésnek, de mindezt az oldal üzemeltetői hétfőig egyelőre nem tették meg – nyilatkozta Hirojuki Tomita. Az ügyvéd állítása szerint a japán jogrendszerben a hasonló esetekben a kérelem jóváhagyását követően – amennyiben a felkérésnek nem tesznek eleget – további jogi intézkedések követhetik. Tomita emellett kilátásba helyezett egy kártérítési pert is.

Azóta történt

Előzmények