Vírus bújhat az RFID chipekbe

A rádiófrekvenciás azonosítóchipek (RFID), amelyektől hosszú távon a vonalkódok leváltását várják a szakemberek, szintén ki vannak téve egy vírusfertőzés veszélyének – állítják egy holland egyetem kutatói. Melanie Rieback, Bruno Crispo és Andrew Tanenbaum nemcsak elméletben gondolkodott a problémáról, hanem sikeresen el is készítettek egy RFID chipet, amely – dacára annak, hogy ezek az eszközök rendkívül csekély tárolókapacitással rendelkeznek – kártékony kódot tartalmazott.

"Mindenki, aki az RFID-technológiával dolgozik, meg van győződve róla, hogy pusztán a leolvasása egy ilyen chipnek nem módosíthatja a rendszer hátterét adó szoftvereket és adatbázisokat. A jelek szerint sajnos tévednek" – állítják a holland szakemberek.

Az RFID chipeket az ellenőrzőkapuk automatikusan olvassák le, amikor azok elhaladnak előttük. Egy megfelelően preparált RFID azonosítóchip képes bejuttatni információt a háttérben működő adatbázisba, ahonnan azután könnyen terjedhet tovább az összes többi chipre, amely elhalad a kapu előtt, ha ez a bejuttatott információ történetesen egy vírus. Ezzel a módszerrel bűnözők és terroristák könnyedén megzavarhatják akár egy repülőtér csomagkezelő rendszerét vagy egy nagyáruház raktárprogramját is.

"Ezt a tanulmányt figyelmeztetésnek szántuk az iparág számára. Rendkívül fontos, hogy a technológia fejlesztői kellően biztonságos eszközöket alkossanak" – mondta el a Reutersnek adott telefoninterjúban a kutatók egyike, Andrew Tanenbaum.

Azóta történt

  • Milosevicsből is trójai lett

    A múlt vasárnap cellájában holtan talált volt jugoszláv elnök körüli hírverést igyekszik kihasználni a legújabb számítógépvírus.

  • Azonosítóchipet a fogba

    A leuveni egyetem tudományos munkatársai az emberi fogat tartják a legalkalmasabb helynek egy RFID chip tárolására.

Előzmények