A FIFA kipróbálta az RFID-s beléptető rendszert

Az IP-alapú kommunikációs rendszereket szállító Avaya beszámolója szerint a 2005-ös FIFA Konföderációs Kupa lebonyolításához biztosított, konvergencián alapuló hírközlő hálózatán összesen 9,1 terabájtnyi adatot továbbítottak, ami 91 millió könyvnyi adatmennyiségnek felelt meg.

A rendkívüli adatforgalom mintegy 140 százalékkal haladta meg a bármely nemzetközi vállalatóriás részéről maximálisan kezelhető teljes napi mennyiséget. Egy nagy pénzintézet például átlagban napi 100-200 gigabájtnyi adatforgalmat bonyolít a teljes ázsiai-óceániai hálózatán, míg a FIFA Konföderációs Kupa hálózatán a napi átlagforgalom mintegy 360 gigabájt volt. Az óriási hálózati teljesítmény mellett az adatátviteli sebesség is meghaladta a normál konvergens hálózatokon elérhető sebességet, a késleltetés kevesebb mint 15 milliszekundum volt – ismertette a technikai részleteket Don Peterson, az Avaya vezérigazgatója.

A Konföderációs Kupán közel 28 ezer RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel ellátott jegyet használtak fel a nézők a döntő mérkőzés látogatásakor, június 29-én. A rádiófrekvenciás azonosító rendszer üzenetei az Avaya hálózatán keresztül jutottak el a beléptető kapuktól a jegykezelő rendszerhez. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség első alkalommal használta az RFID chippel ellátott jegyeket, és a rendszer sikeres tesztjét követően az RFID azonosítást minden bizonnyal használni fogja a 2006-os labdarúgó vb-n is.

A FIFA kupával szinte egy időben, az Avaya a Hollandiában július 2-án és 3-án megrendezett Ifjúsági Labdarúgó-világbajnokságra, valamint annak szervezőbizottsága, a NeXXT2005 számára valósította meg és vezérelte a rendezvény hírközlő hálózatát. Az Avaya IP Office nevű megoldását hat stadion 60 munkaállomására telepítették, majd azokat összekapcsolták a rendezőség központi irodájával, ami lehetővé tette a munkatársak számára a gyorsabb munkavégzést, továbbá jelentős költségmegtakarítást és fejlett kommunikációs alkalmazások elérését eredményezte a sportesemény levezénylése során. Ugyanennek az egységes hang- és adatátviteli hálózatnak az elemeit tervezik kibővíteni és felhasználni majd a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Avaya

Azóta történt

  • E-útlevelet tesztel az USA

    Az elektronikus útiokmány egy RFID-chip, amely a tulajdonos adatait és biometrikus azonosítóját tartalmazza. Állítólag biztonságos.

Előzmények