Virtuális kíséret a hazaútra

Néha úgy adódik, hogy veszélyes környéken, vagy késő este (esetleg ezek kombinációjában) kell közlekednünk egyedül. Hogy ez minél kevésbé legyen félelmetes, a Michigan Egyetem hallgatói kifejlesztettek egy alkalmazást, ami peer-to-peer alapon működik, tehát közvetlen kapcsolatot állít fel a két (vagy több) résztvevő között.

Az androidos és iOS készülékekre egyaránt elérhető alkalmazás Companion névre hallgat, és a virtuális kísérőinknél jelez, ha futni kényszerülnénk, elesnénk, vagy csak kitépnék a kezünkből a telefont. Természetesen van lehetőség arra is, hogy mi magunk jelezzük, segítségre van szükségünk. Ha fals riasztás következik be, 15 másodperc áll rendelkezésre a jelzés visszavonására. Akkor sincs baj, ha a másik fél nem töltötte le a programot, ilyen esetben egy interaktív térképen követhetik a weben mozgásunkat és a gyanús jeleket.

A fejlesztők szerint a legtöbb esetben úgysem történik semmi gond, viszont a biztonságérzetet jelentősen növeli, ha tudjuk, hogy egy barátunk rajtunk tartja fél szemét. A szolgáltatás egyelőre az USA területén működik hatékonyan, viszont gondolkoznak azon, hogy világszerte tökéletesen használhatóvá váljon.

Előzmények