Hirdetés

Lefényképezi a pornót nézőket

A Zscaler biztonsági cég jelentette be, hogy egy androidos „pornóalkalmazás” valójában egy kártékony program, melyet arra használnak fel készítői, hogy megzsarolják a felhasználóit.

Az Adult Player nevű, a Google hivatalos áruházában nem kapható alkalmazás elsőre egy videólejátszónak tűnik, mellyel felnőtt tartalmakhoz lehet hozzáférni. De valójában ransomware, vagyis olyan szoftver, mely valamilyen módon lehetővé teszi a felhasználók zsarolását.

Adult Player
[+]

Jelen esetben az történik, hogy az alkalmazás megkéri az adminisztrátori hozzáférési jogot, majd feltölti a tényleges malware-t, amely lefényképezi a felhasználót, majd adatokat gyűjt a készülékről, és ezeket a képpel együtt elküldi a bűnözők szerverére. Ezek után a malware automatikusan lezárja a készüléket, megjelenik egy eltüntethetetlen üzenet a képernyőn, melyben 500 dollárt kérnek a kép törléséért és a feloldásért.

A Zscaler közölte, hogy ha úgynevezett „safe” módban indítják újra a mobilokat, amikor a külső alkalmazások nem indulnak el, akkor el lehet távolítani az Adult Playert. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy alkalmazást csak megbízható forrásból szabad letölteni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények