Jelentősen csökken a vezetéssegítő rendszerek hatékonysága esőben

Az American Automobile Association tesztjei szerint közepes és erős esőben jelentősen romlik a vezetéstámogató technológiák megbízhatósága.

A vezetéssegítő rendszerek esőben való teljesítményét vizsgálta az American Automobile Association. A tesztek alapján ezek megbízhatósága jelentős mértékben csökken közepes és erős esőben.

Az AAA szerint szimulált esőben a vészfékező rendszerek már nem ismerték fel az álló járműveket maguk előtt, továbbá sokat romlott a sávtartó rendszerek működése is. A szakemberek szerint ez veszélyes helyzetekhez vezet, amennyiben a sofőrök túlságosan támaszkodnak az ilyen rendszerekre, amelyek teljesítményét jellemzően ideális körülmények között szokták értékelni.

Greg Brannon, az AAA egyik igazgatója szerint a valóság az, hogy az emberek általában nem tökéletes, napos időben vezetnek, ezért muszáj lenne bővíteni a teszteléseket, és figyelembe venni azokat a dolgokat, amelyekkel az emberek napi szinten találkoznak.

A fejlett vezetéstámogató rendszerek manapság már egy új autóból sem hiányoznak, és bár önvezető módot nem kínálnak, egyes feladatokat tudnak automatizálni.

A biztosítók szerint az automata vészfékező rendszerek például egyre inkább alapfelszereltségnek számítanak, és jelentős mértékben csökkentik a ráfutásos balesetek mennyiségét a tesztek szerint.

Az AAA egyetértett ezzel, annyiban, hogy ideális körülmények között egy tesztautó sem rohant álló járműbe. Azonban szimulált esőnél 40 kilométer per óra alatt a tesztek 17 százaléka balesettel végződött, 56 kilométer per óránál pedig már 33 százaléknyi esetben történt baleset.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a szimulált esőtesztek során az útburkolat száraz volt, így ha valódi esővel számolnának, sokkal rosszabb lenne a helyzet. Ami a sávtartást illeti, ideális körülmények mellett 37 százalékban lépték át az autók a sávokat, esőben viszont a mutató 69 százalékra ugrott. A tesztekhez 2020-as évjáratú Buick Enclave Avenir, Hyundai Santa Fe, Toyota RAV4 és Volkswagen Tiguan járműveket használtak.

Előzmények