Vesszenek a roamingdíjak!

Hirdetés

Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalomért és médiáért felelős biztosa tegnap ismertette a roamingdíjak csökkentését célzó elképzeléseit. Amint a BBC Radio 4 adásában elmondta, az utazókat a szolgáltatók földtől elrugaszkodott tarifákkal büntetik, ami egyszerűen tarthatatlan. Reding törvényben szabná meg a roamingdíjak felső határát, mégpedig úgy, hogy azok nem lehetnének drágábbak az országon belüli, más hálózatba irányuló hívásokénál. A törvényjavaslatot – mely a legoptimistább forgatókönyv szerint sem lépne hatályba 2007-2008 előtt – az Európai Parlamentnek kell elfogadnia.

Az EB először 2000-ben vette górcső alá a külföldi mobilhívások európai tarifáit, és azóta számos alkalommal megfogalmazta kritikáit. Reding szerint a nagykereskedelmi roamingdíjak – melyeket a szolgáltatók fizetnek egymás hálózatának használatáért – folyamatosan csökkennek, miközben az ügyfelek költségei változatlanok. „Azért terjesztem elő ezt a javaslatot, mert elég időt adtam a piacnak arra, hogy maga tegye helyre tarifákat. 2004-ben és 2005-ben is figyelmeztettem a szolgáltatókat, hogy csökkenteniük kell az árakat. Nem tették meg, ezért törvényi szabályozással kell normális szintre hozni az ügyfelek számára frusztráló díjakat” – fogalmazott a műsorban.

Az EB a díjak átláthatóbbá tétele érdekében tavaly ősszel egy olyan weboldalt készíttetett, mely lehetőséget ad az érdeklődőknek az árak összehasonlítására, és tájékoztatja a külföldre utazókat arról, hogy a célországban mely szolgáltatóval telefonálhatnak a legolcsóbban. Sajnálatos, hogy az oldal kizárólag angol nyelven olvasható.

Azóta történt

Előzmények