A távközlési biztos rendíthetetlen

A mobiltársaságok aggályai és tiltakozása sem térítheti el az Európai Bizottságot attól a szándékától, hogy törvényben írja elő a roamingtarifák – azaz a külföldi mobilbeszélgetések után felszámított díjak – jelentős csökkentését. Amint az ismert, Viviane Reding információs társadalomért felelős biztos úgy szabályozná a roamingdíjakat, hogy azok nem lehetnének drágábbak az országon belüli, más hálózatba irányuló hívásokénál.

A héten a szolgáltatókat tömörítő GSMA arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen szabályozás átlagosan 19 százalékkal csökkentené a vállalatok bevételeit, aminek kompenzálásaként a helyi tarifák emelésére vagy a beruházások visszafogására kényszerülhetnek. Korábban több mobilcég is – köztük a Vodafone, a Deutsche Telekom és a Telefonica – jelentős árcsökkentés bejelentésével igyekezett meggyőzni Brüsszelt arról, hogy a díjak racionalizálását a piac önmaga is képes megvalósítani.

Reding azonban tegnap az Európai Parlamentben ismét nyilvánvalóvá tette, sem az újabb fejlemények, sem a szolgáltatók aggályai nem téríthetik el, és júliusban beterjesztik a törvényjavaslatot. „Nem kerülte el a figyelmemet, hogy a Bizottság eltökéltségének hatására néhány piaci szereplő árcsökkentéseket jelentett be. Ez természetesen érdekes lépés, amely a fogyasztók érdekeit szolgálja” – fogalmazott.

A Reuters beszámolója szerint a szocialisták és a liberálisok támogatásukról biztosították a biztost, egyedül a Néppárt egyik képviselője figyelmeztetett, hogy nem vezet jóra, ha a mobilcégeket arra kényszerítik, hogy a költségeiknél olcsóbban biztosítsák a külföldi telefonálást. Reding szerint azonban a szolgáltatók már elég figyelmeztetést kaptak tőle, a Parlamenttől és a tagországok hírközlési hatóságaitól egyaránt.

Azóta történt

 • Reding határozott lépéseket sürget

  Kevés a pozitív változás az i2010 stratégia tavalyi indulása óta. Brüsszel szerint magasabb sebességfokozatra van szükség.

 • Telítődik a hazai mobilpiac

  Az elmúlt hónapban mindössze 8 ezer új előfizetőt tudtak toborozni a szolgáltatók. Ilyen lassú növekedésre eddig nem volt példa.

 • Csökkenhetnek a mobiltarifák

  Az egymás hálózatába irányuló hívások után három év múlva 40-50 százalékkal kevesebbet fizetnek a szolgáltatók.

 • Mennyibe fáj a külföldi mobilozás?

  Bár az Európai Bizottság tájékoztató honlapja már régen üzemel, magyarul nem olvasható. Az NHH-é viszont igen.

Előzmények