Üzemanyagcellás megoldás az átjátszó állomások áramellátására

A mobilszolgáltatók már régóta keresnek megoldásokat a bázisállomások szünetmentes áramellátásának biztosítására, de a mai napig sem találták meg a leghatékonyabb eszközöket ehhez. A folyamatos energiaellátás leginkább katasztrófák esetén veszélyeztetett, akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne a mobiltelefonokra és más adatszolgáltatásokra. A földrengés vagy szélvihar sújtotta területeken lévő adótornyok a távvezetékes áramellátás megszűnése után a jelenlegi megoldásokkal nem tartanak ki sokáig, ezért több szolgáltató is készenlétben tart ún. mobilgenerátorokat, amelyek a helyszínre siethetnek a szolgáltatás kiesése esetén. Bár az igyekezet figyelemre méltó, ez a megoldás a legtöbb katasztrófa esetén – amikor az utak bedugulnak vagy járhatatlanok – működésképtelen.

Az üzemanyagcella gyakorlatilag egy olyan elektrokémiai galvánelem, amely képes üzemanyagának kémiai energiáját közvetlenül elektromos energiává átalakítani. Az egyik legnagyobb különbség azonban a galvánelemek és az üzemanyagcellák között az, hogy a galvánelemek esetében az üzemanyag felhasználása után az elem (vagy akkumulátor) cseréje (vagy feltöltése) szükséges, az üzemanyagcellákat azonban új üzemanyaggal folyamatosan lehet ellátni, ami rendkívül nagy előny a szünetmentes áramellátás területén.

Manish Bhandari, az Emerson Network Power ügyvezetője azt mondja, hogy bár az akkumulátorok majdnem száz, a generátorok pedig több mint tíz éve szolgálják a biztonsági áramellátást, a jövőt mindenképpen az üzemanyagcellák jelenthetik. Az elmúlt másfél évben a tüzelőanyag-elemeken alapuló eszközök iránti érdeklődés több mint tízszeresére nőtt. Ugyan korábban az üzemanyagcellák túl drágák voltak, manapság már sokszor költséghatékonyabb megoldást jelentenek, mint a hagyományos eszközök – igaz, a folyamatos áramellátásra való felhasználásuk továbbra sem lenne kifizetődő.

Az ügyvezető elmondta, hogy a termékeiknél jelenleg alkalmazott hidrogénpalackban található üzemanyag mennyisége körülbelül 3-9 hónapra elegendő a mai tipikus áramkiesés-gyakoriság és -időtartam mellett. Egy olcsóbb, 500 000 dollárba kerülő átjátszó állomás 100 000 dolláros infrastrukturális költségének mindössze körülbelül 20 százalékát teszi ki az üzemanyagcellás készenléti áramellátás, ami nem sokkal több, mint amennyibe az akkumulátorok és kiegészítő berendezések kerülnének.

Az alternatív eszközök használata nemcsak környezetkímélőbb, de sokkal biztonságosabb is a napjainkban meglehetősen népszerű dízelgenerátoroknál, mert a közhiedelemmel ellentétben nyílt térben a hidrogén nem képes elérni azt a koncentrációt, amely robbanást okozhat, így az eszközök sérülése esetén az üzemanyag teljes mennyisége percek alatt eltávozik, és tűz esetén sem okoz komolyabb károkat a palack irányított gyengítései miatt.

Azóta történt

Előzmények