Az Intel szerint elkészíthető a soha le nem merülő mobil

Az Intel kutatói vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a környezetünkben lévő ún. „ingyenenergia” hogyan használható fel elektromos készülékeink működtetésére. Justin Rattner, a chipgyártó műszaki igazgatója pénteken számolt be a sajtónak arról, hol tart a kutatás. Nos, az idén még biztos nem lesz olyan mobiltelefon a piacon, amelyet hálózati újratöltés nélkül a végtelenségig tudunk használni, de idővel talán lesz ilyen is.

Az Intel egyelőre olyan önfenntartó szenzorok kifejlesztésére fókuszál, amelyek biztosítják saját energiaellátásukat a környezetükben található ingyenenergia felhasználásával. Az érzékelők – melyeket Wireless Identification and Sensing Platformnak, WISP-nek nevez a cég – így emberi beavatkozás nélkül képesek méréseket végezni és a mért adatokat vezeték nélküli hálózaton keresztül továbbítani. Egy prototípust már ki is próbáltak a kutatók: a San Francisco utcáin közlekedő utcaseprő autókra telepítettek olyan szenzorokat, amelyek a levegő szennyezettségét mérték, és az adatokat egy jeladó segítségével továbbították. A minták azonban még nem tudnak folyamatosan információkat küldeni, csak bizonyos időközönként, amikor sikerült annyi energiát felhalmozniuk, amely elegendő az adó ellátásához.

A minket körülölelő energiaforrások száma szinte végtelen – mutatott rá Rattner, aki szerint nemcsak a napenergia, hanem a mobiltelefonok vagy a televízió sugárzása vagy a test melege is újrahasznosítható. „Nem lenne fantasztikus, ha gyakorlatilag a végtelenségig lehetne a készülékeinket használni anélkül, hogy a telepüket újra kellene tölteni. Ehhez csak össze kell gyűjteni a környezetünkben lévő energiát” – idézi őt a tájékoztatóról beszámoló PC World.

Egyelőre azonban még a szenzorok kereskedelmi forgalmazása sem kezdődött meg, a kutatás még zajlik. Ráadásul az érzékelők működtetéséhez jóval kevesebb energiára van szükség, mint egy mobiltelefon vagy más eszköz esetében, ezért csak hosszabb távon számíthatunk az ingyenenergiával hajtott gépek megjelenésére. A lehetőségek azonban elméletben korlátlanok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények