Sorozatos hackertámadások érik az amerikai kormányzati hivatalokat

Az amerikai külügyminisztérium vasárnap jelentette be, hogy támadás érte informatikai rendszerüket, és ennek következtében nyilvános honlapjaikat, illetve a nem bizalmas kommunikációra használt elektronikus levelezést ideiglenesen le kellett állítaniuk.

A minisztérium hackertámadásról szóló közleménye az elmúlt hetekben már a negyedik, amelyben arról számolnak be, hogy az USA kormányzati intézményei hasonló incidens áldozatai lettek: nemrég a Fehér Ház, a szövetségi posta, valamint az időjárással és kutatásokkal foglalkozó Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) jelentette, hogy meg kellett védeniük számítógépes rendszerüket. A hivatalos közlemények szerint a fontos, bizalmas adatok és rendszerek egyszer sem voltak veszélyben, mivel a támadások a publikusan elérhető, védett információkat nem tartalmazó szegmenseket érték (ez alól némiképp kivétel a posta, ahol a behatolók megszerezték azoknak a felhasználóknak a telefonszámát és e-mail címét, akik az év első hat hónapjában kapcsolatba léptek az ügyfélszolgálattal).

A vizsgálatok folynak, és egyelőre nincs arról információ, hogy a támadások vajon összefüggenek-e egymással vagy pedig különálló akciókról van szó. Annyi már kiszivárgott, hogy a Fehér Ház elleni támadással orosz, míg a kutatóintézet és a posta ellen indított akcióval kínai hackereket gyanúsítanak – ám ez még nem zárja ki a kapcsolatot közöttük.

Azóta történt

Előzmények