Az amerikai elnök kiállt a hackerek üldözése mellett

Barack Obama magyar idő szerint ma hajnalban tartotta szokásos évértékelő beszédét, és ebben kitért a kiberbiztonság témájára is Kifejtette, hogy nem lehet tovább húzni-halasztani az új kibervédelmi törvények, a Computer Fraud and Abuse Act tervezett módosításainak elfogadását, hogy hatékonyan tudjanak védekezni a hackelés, az adatlopás és a kibertámadások ellen.

Az elnök határozottan felszólította a Kongresszus tagjait, hogy fogadják el az új szabályozást, amely szigorúbban védené az adatlopások áldozatait, illetve magasabb szintű kommunikációt követelne meg biztonsági kérdésekben a kormányzati szervek és a vállalkozások között. Obama kijelentette, hogy az Egyesült Államok jelenleg nem képes teljes mértékben megvédeni polgárai magánéletét – és itt bedobta a politikusi csodafegyvert, amelyik mindig működik: a gyermekek magánéletének védelmét külön kiemelte. A kívánt hatás be is következett: amikor a gyermekek védelmét említette – kétszer is – megkapta a „standing ovationt”, azaz a képviselők felállva tapsolták meg.

Túl szigorú és kiterjeszthető

Obama kemény fellépést ígért: „Sem egy másik ország, sem egy hacker nem lehet képes arra, hogy lekapcsolja a hálózatainkat, ellopja kereskedelmi titkainkat, vagy betörjön az amerikai családok magánéletébe” – mondta, majd hozzátette, hogy a kormányzat éppúgy fellép a kiberfenyegetések ellen, ahogy azt a terrorizmus ellen is megtették. A közelmúlt eseményei – mint például a Sony Pictures elleni támadás – rámutattak arra, hogy ha az Egyesült Államok nem lép fel határozottan és hatékonyan, akkor sebezhető marad a nemzet és az amerikai gazdaság. Meg kell védeni azokat a technológiákat, mely a világ más részein is számtalan új lehetőségeket biztosítanak az embereknek – fogalmazott az elnök.

Az új törvények, melyekre Obama utalt, több szigorítást is tartalmaznak. Középpontban a kormányzat és a vállalkozói szféra közötti szorosabb együttműködés áll, de kötelező lenne a felhasználókat is értesíteni az adatvesztésekről, illetve súlyosabban büntetnék a kiberbűnözést.

A jelenleg még javaslat szintjén álló szabályozás épp az utóbbi miatt kapott komoly kritikákat, mivel sokan úgy vélik, hogy ha valaki – szándékának minőségétől függetlenül – egy HBO Go jelszó (egyébként: bármilyen jelszó) megosztásáért akár tíz év börtönt is kaphat, akkor a szándék a visszájára sülhet el, és összességében hátráltatja a biztonsági fejlesztéseket – pl. a határterületen mozgó, eddig megtűrt („white hat” és „ethical”) hackereket véglegesen illegalitásba küldenék, illetve bűnözővé minősítenék.

Szintén kárhoztatják a túl rideg és kontrollálhatatlanul, kiterjesztve értelmezhető meghatározást, mely szerint minden olyan akció, mely „több a jogos hozzáférésnél” („exceeds authorized access”), bűncselekménynek számítana. A minimális büntetés ilyen típusú bűncselekménynél három év börtön lenne, és a szöveg lehetővé tenné azt is, hogy egy tettért kétszer ítéljék el a vádlottat: egyszer az adott állam, illetve egyszer a szövetségi törvények alapján.

Azóta történt

Előzmények