Áramellátóktól loptak adatokat az USA-ban

Egy szerződéses alvállalkozó rendszerét kompromittálták sikeresen a támadók.

Több, az Egyesült Államok elektromos hálózataiban szolgáltató vállalattól szereztek meg adatokat hackerek egy októberi zsarolóvírus-támadás során – tudta meg a CNN egy belsős dokumentumból.

A célba vett rendszer a Sargent & Lundy mérnöki vállalkozásé, egy a kormánnyal szerződésben álló alvállalkozóé volt, mely cég szerte az országban mintegy 900 erőművet, illetve több ezer kilométernyi vezetéket kezel. A mindeddig nyilvánosságra nem hozott támadást a szövetségi hatóságok is figyelték és vizsgálták a jelentős kockázatok miatt, és ezzel párhuzamosan felkért magánnyomozók a dark webet kísérték figyelemmel azt figyelve, hogy felbukkannak-e valahol a lopott adatok – áll a CNN által megszerzett feljegyzésben, melyet szétküldtek az áramszolgáltatóknak.

A hírügynökség értesülései szerint a támadást még időben megfékezték, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem volt negatív hatása a rendszerekre – a feltételezések szerint talán főképp azért, mert a megszerzett adatok nem kritikus tervrajzok vagy üzemeltetési információk, hanem „átviteli” adatok, illetve „modellfájlok” voltak. De egyelőre még ezeket sem fedezték fel a nyomozók a dark weben.

Azóta történt

Előzmények