Az RTL Klub a szolgáltatói háború első áldozata

Tegnap először a hup.hu szakmai fórum egyik olvasója jelezte a problémát, hogy a UPC előfizetőjeként nem tudja elérni az RTL Klub weboldalát. A történetnek a hup.hu mögött álló hwsw.hu újságírói jártak utána, és este kiadott elemző cikkükből kiderül, hogy nem technikai hibáról van szó, hanem üzleti döntésről.

A hwsw.hu értesülései szerint ugyanis nem műszaki oka van annak, hogy a UPC vezetékes és mobilos hálózatáról is elérhetetlenné vált az RTL Klub mellett számos más weboldal, hanem a problémát az okozza, hogy április elsejétől fogva a UPC, illetve annak anyavállalata, a Liberty Global International felmondta a BIX-en keresztül történő önköltséges adatkicserélési (peering) egyezséget a tévé honlapját is üzemeltető Externettel, ettől a ponttól fogva pedig a két fél között nem folyik adat.

A UPC Magyarország Facebook-oldala 2015. április 3., reggel
[+]

Mint az újságírók megtudták, a UPC (pontosabban az anyavállalat Liberty Global International) mintegy másfél éve váltott B kategóriás BIX-ügyfélről A kategóriásra, vagyis ezek után nem köteles adatot cserélni a többi taggal. Ez egy üzleti döntés következménye, a cég ugyanis úgy határozott, hogy befejezi az önköltséges adatkicserélést a hazai szolgáltatókkal a BIX-en keresztül, és komoly bevételi forrásként kezeli a hálózatába küldött adatokat. Ennek megfelelően a cég az új BIX-tagokkal már nem köt szerződést, a régiekkel pedig fokozatosan megszünteti a peeringet.

Mi lesz a folytatás?

A lapnak az Externet nevében Katona Ádám marketingigazgató nyilatkozott, és kijelentette, hogy a szolgáltató továbbra is az eddig megszokott módon, a BIX-en keresztül cserél forgalmat a UPC-vel, tranzitszolgáltatást pedig nem vesz igénybe. A két hálózat, a UPC és az Externet tehát nem tudott megegyezni az összekapcsolódás módjáról, ennek pedig most egyik oldalon az internetelőfizetők, másik oldalon pedig az RTL Klub (és az Externet egyéb ügyfelei) isszák meg a levét.

A folytatás is kétséges lehet, mivel az Egyesült Államokban frissen megszületett döntéssel szemben az Európai Unió új vezetői kihátrálni látszanak a netsemlegesség támogatói közül, és ennek a trendnek könnyen az lehet a következménye, hogy a következő években teljesen átalakul a ma ismert internet, megszűnik a semleges adat mindeddig hallgatólagosan tiszteletben tartott alapelve, és a szolgáltatott tartalmak minősítése alapján egy új üzleti modell lép érvénybe.

Azóta történt

Előzmények

  • Frissítve: Több helyen akadozik a UPC internet szolgáltatása

    Az I., a II. és a XII. kerületben technikai problémákkal küzd a vállalat. Délelőtt Nagykanizsán is voltak gondok. Olvasóink a IV. és a VII. kerületben is szakadozásra panaszkodnak.

  • Új csata a netsemlegességi háborúban

    Habár az európai szabályozás nem kevés elemében tér el az amerikaitól, a vita kontinensünkön is zajlik, így érdemes figyelni az USA-ban zajló összecsapásokra.