Ma újra összeomlott az Ügyfélkapu

Dedinszky Ferenc, a kormányzat informatikai biztonsági felügyelője, a maga halk szavúságával, láthatóan kiemelt szakmai felkészültségével végtelenül szimpatikus ember, ám lassan ideje lesz elgondolkodnia azon, hogy másik állást keressen, mivel egyrészt nyilvánvalóan nem képes garantálni az ország egyik legfontosabb informatikai rendszerének problémamentes működését (nem lennék meglepve, ha mindez nem is rajta múlna...), emellett roppant ciki lehet folyton mások helyett tartania a hátát.

Írom ezt azért, mert ma délelőtt, amikor adóbevallási csúcsidőszak van, az Ügyfélkapu elérhetetlenné vált, s e hír írásának időpontjában még mindig csak hibaüzenet fogadja a hajukat tépő könyvelőket. (Június 2. a leadási határideje a társasági adóbevallásnak, a mérlegbenyújtásnak, és keddig kell rendelkezni az új TEÁOR-számról. De háromnapos ünnep jön, s emiatt csak ma és kedden lehet lépni – s ma nem nagyon, ahogy látszik.)

Ügyfélkapu

S írom azért is, mivel a héten meghallgattam Dedinszky Ferencet az Ügyfélkapu biztonságosságáról egy konferencián. Meggyőzően beszélt. Nem kétlem, hogy azok a biztonsági rendszerek, melyekkel ők ellátták a portált, szakmailag megfelelőek, s azt is elhiszem neki, hogy a közelmúltban történt üzemzavarok emberi okokra vezethetőek vissza. Ám úgy tűnik, a gondok nem szűnnek meg, mivel a múltkori esethez kísértetiesen hasonló helyzet állt elő: az utolsó pillanatban leadott bevallások miatt előállt terhelést a rendszer még mindig nem bírja. Kínos ez az ügy azért is, mivel ezek a bevallások most már kötelezőek elektronikus formában.

Annak idején beszámoltunk arról, hogy az üzemzavarok egyik oka az alultervezettség volt. Igen, ez ilyen. Az év nagy részében természetesen nem fogják kihasználni a rendelkezésre álló kapacitást, ám van néhány nap, a határidők lejárta előtt, amikor mindenki egyszerre akar bejelentkezni és feltölteni. Főként most nagy gond ez, s Dedinszky Ferenc a hét elején előadásában utalt is arra, hogy most különösen nagy adatmennyiséget kell befogadnia a cégbíróságoknak, illetve a Céginformációs Szolgálatnak az éves beszámolók tárolásához, mivel a korábbi kilobájtokban mérhető tartalmak helyett most egy cégmappa átlagosan 0,5 MB (az okmányokat PDF formátumban kell az Ügyfélkapun keresztül beküldeni).

Ügyfélkapu

Minek kell még történnie ahhoz, hogy az állami informatikai rendszerben a várható terhelésekhez szabott taktikai és stratégiai döntéseket hozzanak?

Azt már csak félve írom le, hogy a kiesés miatt remélhetőleg nem a könyvelőket fogják megbüntetni, mivel nem adták le időben a dokumentumokat.

Azóta történt

Előzmények