74 év után távozott a tőzsdéről a Toshiba, szebb jövő felé fordul

Új tulajdonosok viszik tovább a Toshibát, várhatóan egy szebb jövő felé.

A Toshiba már rég nem az a nagy hírnevű, felkapott cég, amely egykor volt, az évtizedes botránysorozata után azonban a szebb időket megélt japán márka sorsa most rendeződni látszik.

Azt tudni lehetett, hogy kivásárolják, csak azt nem, hogy mi lesz a bizonytalan jövője pontosan.

Most végre vannak konkrétumok is: 74 év után kiszáll a tokiói tőzsdéről a Toshiba, amely innentől kezdve magáncég. Egy csoport befektető vette meg, élen a Japan Industrial Partnersszel (de a csoportban van az Orix, a Chubu Electric Power és a Rohm chipgyártó is).

A 14 milliárd dolláros felvásárlás így hazai kezekbe adja a Toshibát, ami a feleknek örömhír, hiszen külföldi befektetőkkel küzdöttek, ami megbénította az akkumulátorokat, chipeket, védelmi és nukleáris eszközöket is gyártó céget.

Most egy új, szebb jövőt ígérnek az új tulajdonosok.

A várakozások szerint a régi vezérigazgatóval az élén a Toshiba a magas hasznot hozó digitális szolgáltatásokra összpontosít ezentúl. De 2,7 milliárdos üzletet kötöttek már egy chipgyárról a Rohm vezetésével is. Mások nem értenek egyet, a kritikusok szerint fel kellene darabolni a céget.

A vállalat működését a japán kormány is figyeli, mivel a cég 106 ezer foglalkoztat és a nemzetbiztonság szempontjából is jelentős.

Előzmények