Titkosítással védekezik a razziák ellen az Uber

Ha indul a házkutatás, távolról kikapcsolják a gépeket, nehogy illetéktelenek férjenek hozzá érzékeny adatokhoz.

Csak a felhasználóit védi azzal az Uber, hogy hatósági razzia esetén távolról vezérelve állítja le a számítógépeket. Mivel az eszközök rendszerszintű titkosítással védettek, a rendőrség nem sokra megy a lefoglalt gépekkel. Egy korábbi Uber alkalmazott tálalt ki, név szerint Ward Spangenberg, akit tavaly februárban rúgtak ki a vállalattól.

Spangenberg beperelte az Ubert, többek között életkor szerinti diszkrimináció és rágalmazás vádjával. Az egykori alkalmazott az Uber Incidens Kezelési Csoportjának volt a tagja, a dolga pedig főleg abból állt, hogy ha bejelentést kap arról, valamelyik irodájukban hatósági ellenőrzés kezdődik, a központi egységtől elszeparálja, illetve leállítsa a gépeket, hogy az állami szervek ne férhessenek hozzá az Uber adataihoz.

Az egyik ilyen eset a montreáli irodákat érintette tavaly májusban, a rendőrség adóelkerülés gyanújával tartott házkutatást, ezekben az esetekben konkrétan Spangenberg lépett akcióba az adatok titkosítása végett. Az Uber hivatalos válasza az ügyre így szól: "Nem titok, hogy az Uber utazási koordinátákat és egyéb személyes azonosításra alkalmas adatokat tárol a sofőrjeiről, illetve az utasokról. Célunk megvédeni ezeket. A hatóságokkal is együttműködünk, amennyiben házkutatási paranccsal érkeznek".

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények