Testkamerát kapnak a rendőrök

A legalább 15 amerikai állam által támogatott kezdeményezés testkamerát alkalmazna a járőrökön, hogy elejét vegyék a visszaéléseknek és elszámoltathatóvá, átláthatóvá tegyék a rendőrség munkáját. Ma már senki sem lepődik meg a hivatalos szervek autóinak szélvédőire szerelt mozgóképrögzítő eszközein, de aki találkozott már a technikával, jó eséllyel ismeri az „autó mögött megbeszéljük” hozzáállást is. A testkamerákkal felszerelt járőrök kérdésköre azonban komoly vitákat váltott ki az Egyesült Államokban.


(forrás: TheAtlantic.com) [+]

Nem is a képrögzítés ténye, sokkal inkább azok feldolgozásának módja, illetve a hozzáférhetőség osztja meg a közvéleményt, a szakértőket és a jogvédőket. Míg a törekvéssel elméletben mindenki egyetért (elszámoltathatóság, átláthatóság), a gyakorlati bevezetéssel kapcsolatban rengeteg aggály merül fel. Ki nézheti meg ezeket az anyagokat? Mi legyen azokkal, akik csak az utcán sétálva kerülnek bele egy-egy intézkedés során a kamera látószögébe? Elég-e elmosni az arcokat, rendszámokat mint például a Google utcaképein? Ki férhessen hozzá a felvételekhez? Mennyi ideig és hogyan tárolják azokat? Az USA területén csak az idei évben több olyan eset is történt, amikor járókelők rögzítették a rendőrségi intézkedést, utólag pedig kiderült, hogy a járőr sztorija és a valóság köszönőviszonyban sincs egymással. Ilyen volt például az a dél-karolinai igazoltatás, ekkor egy törött hátsó lámpa miatt állították meg a járművet, ennek ötvenéves vezetője pedig megpróbált elmenekülni, ekkor lőtte hátba többször az igazoltató rendőr.

Az Atlantic cikke alaposan körbejárja a testkamerák témáját, megszólaltatva a jogvédőket, a törvényalkotókat és a járőröket is. Válaszokat ugyan nem kapunk ennek olvasása után sem, de a sok szemszögből megvilágított kérdés rámutat, nem is olyan egyszerű a gyakorlatban bevezetni egy ilyen rendszert. A seattle-i rendőrség mindenesetre úgy döntött, alapos módosításokat követően az összes testkamerával készített videót feltöltik majd YouTube csatornájukra.

Előzmények