Természetvédelmi informatikai rendszert épít az Albacomp

Az Albacomp Zrt. a magyar természetvédelmi Informatikai rendszer fejlesztése című nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként megkezdte a nemzeti parkok hatékonyabb munkáját szolgáló Természetvédelmi Információs Rendszer (TIR) kialakítását. A vállalat a mintegy 176 millió forint értékű projekt keretében elvégzi a természet- és tájvédelmi tervek készítéséhez szükséges adatokat biztosító informatikai rendszer tervezését, fejlesztését, a TIR webes felületének kialakítását, valamint biztosítja a rendszer használatához szükséges oktatást mintegy 200-220 felhasználó számára – áll a cég közleményében.

A 2007 szeptemberében záruló projekt keretében az Albacomp kiépíti a Természetvédelmi Törzsadat Alapnyilvántartó Rendszert (TAR), amely többek között tartalmazza magyarországi nemzeti parkokra, tájvédelmi körzetekre, természetvédelmi területekre és természeti emlékekre vonatkozó összes információt, így például az ingatlan-nyilvántartási, erdészeti, vagyongazdálkodási, biotikai és számos más adatot. Az új rendszerben az adatokkal való hatékony munkát egy vezetői döntés-előkészítő modul segíti.

A TIR alapját térinformatikai rendszerbe szervezett természetvédelmi adatbázis képezi. A TIR az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) egyik alrendszereként fog működni, kapcsolatban a környezetvédelmi és vízügyi alrendszerekkel. A megoldás a felépítésnek köszönhetően nem csak a minisztériumi TIR központ és a Nemzeti Park Igazgatóságok számára képes információkat biztosítani, hanem offline laptopokkal, kéziszámítógépekkel vagy akár mobiltelefonokkal is elérhetik az adatbázist az ezekkel dolgozó szakemberek.

Azóta történt

Előzmények