Az Albacompnak 1,1 milliárdot hozott a széles sávú fejlesztés

Hirdetés

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program 2005 márciusában kiírt pályázatának keretében (GVOP – 4.4.2) önkormányzatok és társulásaik pályázhattak széles sávú hálózat kiépítésére Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein. A sikeres pályázáshoz a projekt elszámolható összköltségének legalább 25 százalékát kitevő igazolt önrésszel kellett rendelkezniük a pályázóknak. A pályázatok keretében eddig 61 önkormányzat összesen mintegy 10,8 milliárd forint értékű támogatásban részesült. A települések részvételi hajlandósága eddig igen magas volt, összesen 117-en jelentkeztek a kedvező feltételekkel megszerezhető forrásokra.

Az Albacomp eddig 5 kistérség (Hortobágy-menti Térségfejlesztő Társulás, Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás, Szentes Kistérség Többcélú Társulás, Móri Többcélú Kistérségi Társulás, Bélapátfalvai Kistérség Többcélú Társulás) széles sávú hálózatának kiépítését kezdte meg a megvalósítási pályázatok nyerteseként, és e projektekből összesen 1,14 milliárd forint árbevétele származott. Jelenleg 2 pályázat áll még elbírálás alatt, azonban több olyan település is van az országban, amely a források elnyerését követően még nem írt ki tendert a megvalósításra, ami további potenciális bevételi lehetőséget jelenthet a cég számára.

Az Albacomp várja az új pályázatok megjelenését, és egyben azt reméli, hogy nem szigorodnak jelentősen a pályázati feltételek, különös tekintettel a minimális önerőre vonatkozó előírások. A vállalat szerint visszavetné az eddig tapasztalt lelkesedést és a pályázási kedvet, ha a jelenlegi 25 százalékról lényegesen – akár csak 10-15 százalékkal – magasabbra emelkedne az önerő mértéke, mert ebben az esetben az eddig a fejlesztésre elszánt önkormányzatok nagy része visszalépne.

Azóta történt

Előzmények