Hirdetés

Az Európai Bíróság elutasította a Telenor Magyarország panaszát

A határozat szerint a hálózatsemlegesség elvét sérti, ha a szolgáltatók bizonyos alkalmazásokat előnyben részesítenek a díjszabás tekintetében.

Ellentétes az uniós joggal, ha egy mobilszolgáltató a díjszabás tekintetében egyes alkalmazásokat és szolgáltatásokat kedvezményben részesít, míg más alkalmazások és szolgáltatások használata esetén blokkolja vagy lassítja a forgalmat – közölte döntését az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden.

(Mint minden hasonló esetben, itt is fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió Bírósága nem végrehajtandó ítéleteket hoz, hanem kérésre a tagállami bíróságokon zajló ügyekhez ad ki jogértelmezési határozatokat, melyek alapján a bíróságok meghozhatják a döntésüket. Jelen esetben a Telenor Magyarország nem fogadta el az NMHH döntéseit, ezért kereseteket indítottak Magyarországon, és ezek után fordult a Fővárosi Törvényszék jogértelmezési kéréssel az Európai Bírósághoz.)

Hirdetés

Az ügye előzménye, hogy a Telenor Magyarország infokommunikációs szolgáltató termékpalettájába tartozó egyik szolgáltatási csomag olyan kiegészítő szolgáltatást tartalmazott, amely egyrészről 1 GB korlátlanul felhasználható adatmennyiséget tartalmaz, másrészről pedig olyan adatkedvezmény-rendszert biztosított, amely szerint az egyes alkalmazások által generált adatforgalom nem számít bele a csomag által biztosított 1GB adatkeretbe, illetve ezen alkalmazások az adatkeret kimerítését követően továbbra is elérhetőek maradnak.

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a Telenor szolgáltatási csomagja sérti a hálózatsemlegességi rendelet azon rendelkezését, amely szerint az internet-hozzáférést biztosító szolgáltatók nem tehetnek különbséget az általuk elérhetővé tett internetes tartalmak között.

A Telenor Magyarország közleményt adott ki a döntés után, és közlik: a vállalat megismerte és sajnálattal veszi tudomásul az Európai Bíróság döntését, emellett továbbra is elkötelezett aziránt, hogy internetszolgáltatóként az ügyfelek valódi igényének megfelelő szolgáltatásokat nyújtson – közölte a cég az MTI-vel kedden.

Közleményük szerint a Telenor Magyarország már közel két éve megfelel az NMHH azon döntéseiben foglalt kötelezettségeknek, ami kapcsán – az NMHH határozatokkal szemben indult bírósági felülvizsgálat során – az Európai Bíróság a jelen döntését meghozta. Ennek megfelelően, az érintett csomagokban (MyChat és MyMusic) a Telenor az internetszolgáltatás elérhető sebessége vonatkozásában nem különbözteti meg az online zenei és üzenetküldő szolgáltatásokat az egyéb típusú adatforgalomaktól. Így az Európai Bíróság mostani döntése után a Telenor előfizetői nem fognak változást tapasztalni – áll a közleményükben.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint a bírák első alkalommal értelmezték a vonatkozó, az internet nyitottságát, azaz a hálózatsemlegesség alapvető elvét előíró rendeletet. Ítéletében az uniós bíróság azt közölte, hogy az érintett díjszabás ellentétes az internetfelhasználók jogainak védelmével, valamint az adatforgalomra vonatkozó azon követelményekkel, amelyek szerint hátrányos megkülönböztetéstől mentes bánásmódot kell alkalmazni.

Az indoklás szerint az ilyen csomagok alkalmasak arra, hogy az alkalmazások és a kiemelt szolgáltatások használatát fokozzák, és ezzel egy időben a többi rendelkezésre álló alkalmazás és szolgáltatás használatát csökkentsék. Az internet-hozzáférést biztosító szolgáltató az utóbbi alkalmazások használatát technikailag nehezebbé, sőt lehetetlenné teszi. Mivel a forgalmat blokkoló vagy lassító intézkedések nem a szolgáltatás műszaki minőségére vonatkozó követelményeken alapulnak, hanem kereskedelmi jellegű megfontolásokon, ezek az intézkedések a vonatkozó uniós rendelkezéssel összeegyeztethetetlenek – húzták alá.

Azóta történt

Előzmények