Kormányzati e-mail címek jelszóval együtt kerültek ki az internetre

Egy vegyes lista került ki a világhálóra, de köztük több száz hivatalos e-mail cím található a jelszóval együtt. Az eseménykezelő már rajta van az ügyön.

Ma délelőtt az IT café – valószínűleg nem egyetlenként – kapott egy figyelmeztető levelet, hogy ismeretlenek egy internetes fórumon közzétettek egy listát, melyben különféle szolgáltatóktól származó magyar e-mail címek a hozzájuk tartozó jelszavakkal olvashatóak, összesen 6838 tétel.

Hirdetés

Ez önmagában is komoly gond, ám a listát áttekintve kiderült, hogy a fiókok közül közel ötszáz kormányzati, hivatalos e-mail, emellett parlamenti, rendőrségi és EU-s címek is vannak közöttük – pl. Deutsch Tamás vagy Szájer József európai parlamenti képviselők hozzáférése is elérhető.

A levél megérkezése után azonnal értesítettük a Kormányzati Eseménykezelő Központot (GovCERT-Hungary). Megkeresésünkre nagyon gyorsan válaszoltak: „Bejelentését fogadtuk, köszönjük a segítségét. Központunk megkezdte az ügy feldolgozását.”

Felmerül a gyanú, hogy talán belsős szivárogtatásról van szó, egy adott projekthez vagy egy intézményhez kapcsolódó adatbázisból szűrte ki valaki a címeket. De arra még inkább van esély, hogy valaki összegereblyézte a már nyilvánosságra került adatokat - erről hamarosan megjelenik egy szakértővel készült interjúnk.

Várjuk a CERT további információit, és akkor frissítjük hírünket.

Azóta történt

Előzmények