Te kutakodtál már a párod telefonjában?

Manapság féltékeny párok és aggódó szülők hada próbál beférkőzni a hozzá közel állók üzenetei és levelei közé. De azt nem árt tudni, hogy akármilyen okból leskelődnek az emberek, az akciónak ritkán lesz jó vége.

A Samsung Electronics legújabb, Magyarországon végzett kutatásából az derül ki, hogy a felnőttek 40, a kamaszok 43 százaléka gondolja úgy, hogy a telefonjában tárolt információk nem tartoznak senki másra. Ha fordítva tesszük fel a kérdést, akkor a felnőttek csak ötöde állítja azt, hogy bárki belenézhet a telefonjukba, míg a kamaszok közül csupán 11 százalék gondolja így. Az okostelefonok elterjedésével ugyanakkor legféltettebb titkaink és legbelsőbb gondolataink könnyebben hozzáférhetők, mint valaha. A kutatás szerint a felnőttek 40, a kamaszok 61 százaléka be is vallja: volt már példa rá, hogy belenézett más telefonjába. Bár a digitalizáció lényegi pontokon változtatta meg a társas kapcsolatokat, az emberi viselkedés mögött ugyanazok a pszichológiai mechanizmusok működnek. Ha ezt a két tényezőt – alkalom és féltékenység – összeszorozzuk, meg is van a következmény: véget nem erő kapcsolati játszma, ami nem sok jóval kecsegtet – összegeznek a tanulmány készítői.

Kik és miért kutatnak titkok után?

Szakértők elsősorban a saját magunk iránti bizonytalansággal kötik össze mind a féltékenységet, mind pedig a párkapcsolati kémkedést. A féltékeny emberek nem mernek saját értékelésükre hagyatkozni, és úgy érzik, beleszólásuk nélkül alakul a kapcsolat. Akár erre, akár a hűtlenségre is képesek bizonyítékot keresni a másik fél telefonjában, illetve alkalmazásaiban. Fő mozgatórugó lehet még az ellenőrzés vágya is: a kémkedők folyamatosan kontrollálni próbálják, hol jár és mit csinál a másik, és igyekeznek „hazugságon kapni”. A Samsung kutatásából kiderül, hogy a felnőttek 76 százaléka szerint a párkapcsolatokban nem fontos, hogy belenézzek a partnerek egymás telefonjába, mert az eleve a bizalmatlanságot erősíti. „Ha a nyílt, őszinte kommunikáció helyett inkább a nyomozást választjuk a párkapcsolatunkban, akkor lélektani szempontból alapvetően nem másról van szó, mint az önbizalom és a párkapcsolati bizalom hiányáról” – foglalja össze az alapállást Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus.

A jól működő párkapcsolatokra két eset jellemző: a pár megállapodhat arról, hogy transzparensen kezelik egymás felületeit. Ismerik egymás email- és közösségi média jelszavait, kódjait és megállapodnak arról, hogy megnézhetik a másik személyes üzeneteit, fiókjait. Ez a megállapodástípus ritka, inkább érett emberekre és kapcsolatokra jellemző. Szintén a magabiztos, jól működő párok esetében jellemző hozzáállás, hogy a felek nem tekintenek be egymás telefonjába, felületeire. „A párkapcsolatban a két fél együttesen alakítja ki a szabályokat. Ha a kommunikáció jól működik közöttük és egészséges személyiségek, nem merül fel bennük ok nélkül bizalmatlanság” – vélekedik Skultéti-Szabó Katalin, klinikai szakpszichológus. A gondok akkor kezdődnek, ha az egyik vagy mindkét fél titokban nézegeti a másik leveleit, üzeneteit. A szakértő úgy gondolja: „Amikor a párok ilyen helyzetbe kerülnek, érdemes számot vetniük azzal, hogy illenek-e egymáshoz vagy megfelelően képesek-e egyeztetni problémáikat.”

Öt érv, hogy miért ne szimatoljunk

Az eredmények alapján a kutatók ezekre hívják fel a figyelmet:

  • Ugye te sem akarsz kukkoló lenni? A mások titkaiban való kutakodás a zaklatás előszobája. Egy komoly határátlépés, mely sem a kapcsolatra, sem a kémkedő személyiségére nem lehet építő hatással
  • Bagoly mondja verébnek? Mi jelenti a sikert a szimatoló félnek? Egy flörtölő üzenet bizonyosan! De vajon hogyan szembesíthető a másik fél a titokban szerzett információval? A kémkedő egyből elveszíti erkölcsi fölényét azzal, hogy a másik háta mögött leselkedett.
  • Tévedések vígjátéka. Az üzenetek kontextus nélkül könnyen félreérthetők. Nem minden az, aminek látszik és egy ártalmatlan üzenetet félreértelmezve komoly konfliktus támadhat a felek között. „Ha az egyik fél meg van győződve arról, hogy a másik rossz úton jár és nyomozásba kezd, ehhez fogja keresni, erre igazítja a megszerzett információkat” – mondja Skultéti-Szabó Katalin.
  • Ami nem öl meg, az megerősít? Ez nem mindig igaz. A kémkedés kifejezetten a gyengeség jele és gyengévé tesz: ha rendszeresen művelik, megváltoztatja a személyiséget, keserűvé teszi az embert. Mások életét élni mindig rosszabb, mint a sajátunkat.
  • Van, amit nem lehet megbocsátani. A kémkedéssel és annak kiderülésével okozhatunk akár olyan károkat is, melyek helyreállíthatatlanok. Ha az egyik fél ilyen módon töri meg a bizalmat, akkor az akció vége akár szakítás is lehet, a felekhez méltatlan módon.

Azóta történt

  • Titkok és telefonok

    A tinédzserek jó része a telefonján tárolt adatokat személyes információnak tekinti, ezért jobban ügyelnek azok védelmére, mint a felnőtt korosztály tagjai.

Előzmények