Az ember legjobb barátja az okostelefonja?

Érdekes kutatási eredményeket publikált a Kaspersky, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a készüléket többre tartjuk, mint az ismerősöket.

A Würzburgi és a Nottingham Trent Egyetem a Kaspersky Lab megbízásából folytatott kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy fontosságuk szerint rangsoroljanak különböző tárgyakat és személyeket. Az eredmény rámutatott, hogy 37 százalékuk ugyanolyan fontosnak, vagy fontosabbnak tartja okostelefonját, mint közeli barátait. Ez a biztonsági cég értelmezésében azt jelenti, hogy eszközeinket lassan többre becsüljük a barátainknál.

A résztvevők csaknem harmada (29 százalék) tartja ugyanolyan fontosnak vagy fontosabbnak okostelefonját a szüleinél, míg egyötödük a partnerük esetén is így vélekedik. A válaszadók 17 százaléka rangsorolta legfontosabbnak, de csak 1 százalékuk vallotta minden másnál meghatározóbbnak eszközét. A telefonok által képviselt értékek, mint például a szórakozás, információ- és adattárolás ellenére a kísérletben szereplők 93 százaléka osztotta meg kérésre PIN-kódját, hozzáférést biztosítva személyes és bizalmas adataihoz.

“Telefonjaink szerves részei az életünknek, ez a tanulmány pedig bizonyítja is ezt. Baráti kapcsolatunk az okostelefonokkal azt jelenti, hogy hihetetlen bizalmat szavazunk egy élettelen tárgynak – olyannyira, hogy úgy érezzük, fontosabb eleme az életünknek, mint sok más ember. Ezért is voltunk nagyon meglepve, milyen könnyen megosztották PIN-kódjaikat, mikor rákérdeztünk testmagasságukra és a jelszóra. Ez aggasztó, hiszen azt sugallja, hogy veszélyeztetjük digitális barátainkat, és az azon tárolt adatokat” – mondta Astrid Carolus, a Würzburgi Egyetem média pszichológusa.

"Egy másik érdekes megfigyelés, hogy az emberek többre tartják okostelefonjaikat laptopjaiknál és más eszközöknél amelyek ugyanazokat az információkat tartalmazzák, kiemelve a telefonok szimbolikus szerepét, mint digitális társunkat ami örökké csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Ez a fajta érzelmi kapcsolat ugyanakkor azt is jelentheti, hogy korlátozottabban ismerjük fel a tárolt adataink védelmének fontosságát. Azt már tudjuk, hogy sokan megfeledkeznek okostelefonjaik védelméről, ez pedig kiszolgáltatottá teszi őket a kiberbűnözőknek” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény nem tér ki a pontos kérdésekre és az azokra adott válaszokra, így nem egyértelmű, hogy mi alapján rangsorolták fontosabbnak az alanyok a készülékeiket az ismerőseiknél. Vészhelyzet esetén telefonon lehet például segítséget kérni, értesíteni a hatóságokat, stb, a digitális amnéziának nevezett jelenség pedig erősítheti a késztetést, hogy a memóriában tárolt, vagy az internetről elérhető információk elérését biztosítsuk. Éppen ezért fontos a készülékek és az adatok védelme, amire viszont a fentiek alapján a kísérlet résztvevői nem figyeltek eléggé, véleményünk szerint a kutatás sokkal inkább ebből a szempontból fontos.

Azóta történt

  • Üzleti utakon igen nagy az adatvesztés kockázata

    A felelőtlenség és a tájékozatlanság mellett ennek legfőbb oka az, hogy mind a vezetők, mind az alkalmazottak nagy nyomás alatt dolgoznak.

Előzmények