T-Com: eurokonform nyilvános telefonok

Euróérméket is elfogadnak a T-Com azon nyilvános telefonkészülékei, amelyekből az első nyolcat a Ferihegyi repülőtéren adtak át a közelmúltban. A repülőtér 1-es és 2-es terminálján a T-Com terminálonként négy-négy ilyen telefonkészüléket helyezett el. Januárban értékelik ezek fogadtatását, s amennyiben az utasok megkedvelik őket, akkor a T-Com a szolgáltatást országosan is kiterjeszti. Első körben a turisták által kedvelt területeken – például Budapest belvárosában – tervezik olyan nyilvános telefonkészülékek elhelyezését, amelyek euróérméket is elfogadnak, illetve a határállomásokon lévő készülékeket teszik alkalmassá az euró fogadására. Mindehhez nincs szükség új készülékekre, elegendő a meglévők kiokosítása, ám ezzel komfortosabbá válnak, s az európai gondolkodás irányába mutatnak – mondta el a Napi Gazdaságnak Balogh János, a Magyar Telekom Nyilvános Távbeszélő Igazgatóságának igazgatója.

Az euróval történő fizetés esetén a hívások díjazása egyébként megegyezik a forintérmés fizetéssel. Az eurós készülékek átadása mellett megkezdődött a nyilvános telefonfülkék felújítása is. Elsőként Budapest belvárosában, a Nagykörút pesti szakaszán található 58 távbeszélőfülke (111 „beszélőhely”) teljes felújítására kerül sor, valamint 7 helyszínen új világítással szerelik fel a fülkéket. Egy-egy fülke felújítása százezer forintba kerül. A munkák várhatóan december közepére fejeződnek be. A Magyar Telekom anyagi forrásaitól függően jövőre folytatni szeretné a fülkék állapotának javítását is célzó programját, amelynek eredményeként esztétikusabbá is válnak ezek az utcai berendezések. A Magyar Telekom márkanévváltásakor (ami után megjelent például a T-Com) felmerült a nyilvános fülkék esetleges cseréje, részben ugyanis ezek jelenítik meg a felhasználók előtt a céget, ám ez nagyon költséges lett volna – egy-egy új fülke 300–500 ezer forintba kerül. Így aztán maradtak a takarékosabb változatnál, vagyis „csak” a fülkék úgynevezett kalap részét festették át, ráhelyezve a T-Com lógót, magenta színűre cserélték telefonkagylókat, lecserélték a tájékoztató táblákat, s ezeken túl például az ezekhez használatos előre fizetett kártyákat is át kellett alakítani.

A Magyar Telekom szolgáltatási területén összesen 16 400 nyilvános távbeszélő-készüléket üzemeltet – ebből 11 ezer távbeszélőfülkében működik, a többi egyéb helyen –, vagyis kétszer annyit, mint amennyit a törvény előír a társaság számára. A jogszabály szerint ugyanis ezer lakosra vetítve egy-egy nyilvános készüléket kell működtetni, s a telefonok 92 százalékának üzemképesnek kell lennie.

A mobiltelefon terjedésével párhuzamosan, ahogyan az európai országokban, úgy Magyarországon is, csökken ezeknek a készülékeknek a kihasználtsága, az elmúlt négy év alatt 30 százalékos forgalomcsökkenés következett be – de talán meglepő módon – a nagyvárosi környezetben kisebb mértékű ez, míg az apróbb falvakban az élet- és vagyonvédelem szempontjából fontos ezek jelenléte. A szolgáltatók tehát például ezért, illetve a fenti törvényi előírás miatt nem szerelik le a kültéri telefonokat, amelyeknek a fenntartása ugyanakkor tetemes költséget jelent a fenntartónak, s ráadásul korunk alternatív önkifejezői, a graffitik készítői is felfedezték maguknak az ezeket a felületeket – alkotásaik eltüntetése fülkénként több tízezer forintba kerül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • T-Com

Azóta történt

  • Bukta a nyilvános internettelefon

    A briteket nem érdekli az internetes telefonfülke. A BT a tervezett fülkeszám alig öt százalékának telepítése után feladta.

  • Megnyílt a jövő T-háza

    Egy olyan házban, ahol a nagyi neten keresztül süti a sütit, és otthon sem kell lennünk vendégek fogadásához, bármi megtörténhet.

Előzmények