A 100 megabit a cél a SZIP második fázisában

A hozzáférés biztosítása uniós alapkövetelmény, ennek Magyarország eleget is tesz. A valódi kihasználtság azonban már más kérdés.

Idén gyakorlatilag már lezárult a kormányzati Szupergyors Internet Program (SZIP) első fázisa, mely – az uniós direktívának megfelelően – azt célozta meg, hogy az ország minden háztartása hozzáférhessen jó minőségű, gyors internetkapcsolathoz. E megkívánt sebesség meghatározására különféle definíciók léteznek, a jelenlegi konszenzus alapján a 30 megabites letöltés számít alapnak. Fontos megjegyezni, hogy ezek az állami programok nem a bevezetést garantálják, hanem azt, hogy ha az adott háztartás igényli és képes állni is a költségeket, akkor legyen módja hozzáférni egy ilyen kapcsolathoz.

Hirdetés

December 12-én a kormány és az érintett szolgáltatók bejelentették, hogy megállapodtak a SZIP második fázisának elindításában (SZIP 2.0). A 2019 januárjában induló program célja a legalább 100 Mbps-ra alkalmas, de gigabites sávszélességre bővíthető, vagy optikai hálózatok kiépítése.

A hivatalos közlemény szerint nyolc szakmai érdekképviseleti és kormányzati szervezet és tizenöt iparági szereplő írta alá azt a nyilatkozatot, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkársága kezdeményezett a korszerűbb szélessáv-beruházások érdekében. A Szupergyors Internet Program 2.0 (SZIP 2.0) elindításáról a gigabites hálózatok kiépítésének érdekében” címmel 2018. december 12-én aláírt nyilatkozat a nagysebességű hálózatok kiépítéséről szól.

„Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a magyar emberek, a helyi közösségek és a vállalkozások a digitalizáció nyerteseivé váljanak.” – mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Hozzátette: „A SZIP 2.0 keretében a kormány a gigabit kapcsolatra képes, elsősorban optikai hálózatok kiépítését preferálja, de cél a legalább 100 Mbps sávszélesség.”

A SZIP 2.0 és a Digitális Jólét Program céljainak megvalósítása érdekében az állami és piaci szereplők kiemelt hangsúlyt fektetnek az összehangolt állami szerepvállalásra, a bürokratikus előírások további leépítésére, valamint az adópolitikai ösztönző intézkedésekre – írják a közleményben.

Előzmények