Lámpaoszlopon terjed a WiFi London belvárosában

Westminster városrész tanácsa megállapodott a köztéri vezetékmentes hálózat telepítésére kiírt pályázaton győztes British Telecommal. A tervek szerint szeptemberre valósulhat meg a beruházás, amelynek során a lámpaoszlopok felhasználásával nyújtanának WiFi internet-elérést a londoni kerületben.

A "Vezeték nélküli város" elnevezésű projekt előkészületei már 2003 óta folynak "Westminster 4G" néven. A mostani beruházással elérhető közelségbe kerül a végső cél, egész Westminster lefedése. A kivitelező BT már végzett hasonló fejlesztéseket Lewishamben és Cardiffban, ráadásul jelenleg is a westminsteri önkormányzat fő beszállítója, ezért esett a tanács választása a brit telekom-óriásra.

Az Intel és Cisco-megoldásokra épülő WiFi-infrastruktúra segítségével az önkormányzat munkatársai és a közterületeken dolgozó alkalmazottak közvetlenül csatlakozhatnának az önkormányzati számítógépes rendszerre, az internet-elérést pedig a BT OpenZone hotspotok biztosítanák. A vezetékmentes hálózattól nagy segítséget várnak a térfigyelő kamerarendszer összehangolásában és kiterjesztésében is.

A WiFi-egységekkel párhuzamosan kis fogyasztású elosztott antennahálózatot is telepítenek a lámpaoszlopokra, amely a hagyományos mobiltelefon és 3G lefedettséget hivatott növelni. – A tanács abban is bízik, hogy ezzel néhány régebbi, a városképet rontó antennát eltüntethetünk az utcákról és az épületek tetejéről – nyilatkozta Simon Milton főtanácsos.

Azóta történt

Előzmények