Jól megy a magyar adatelemző cégnek

Közel 55 százalékos árbevétel növekedést ért el 2022-ben a budapesti székhelyű Starschema Kft., amely tavaly tavasz óta a világ egyik vezető tech óriása, az indiai HCL Technologies leányvállalataként működik.

Az adatelemzés és adatvizualizáció terén Magyarországon piacvezetőnek számító Starschema 2022-ben a negatív gazdasági folyamatok ellenére is képes volt jelentősen fokozni az elmúlt esztendők 20-25 százalékos növekedési tempóját – írják az üzleti adatok közzétételéről szóló közleményben.

Hirdetés

A cég tavalyi árbevétele elérte a 7,7 milliárd forintot, amely 55 százalékkal haladja meg a 2021-es értéket.

„A legtöbb nemzetközi nagyvállalat, így megbízóink jelentős része is az üzleti folyamataik során keletkező adatok eredményesebb felhasználásától, illetve a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazásától várja a hatékonyság növekedését és a költségek csökkentését a nehezebb időszakokban. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy 2022-ben a vártnál is nagyobb igény mutatkozott az általunk nyújtott üzleti intelligencia szolgáltatásokra” – mondta Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője.

A szegedi és washingtoni irodával is rendelkező cég megrendeléseinek többsége, közel 60 százaléka az Egyesült Államokból, főként Fortune 500-as nagyvállalatoktól érkezik. A megbízók között 2022-ben is nagy arányt képviseltek a gyógyszeripar és a pénzügyi szektor szereplői, ugyanakkor erőteljes növekedés volt tapasztalható a különböző termékek gyártásával foglalkozó cégek részéről.

„A klasszikus adatvagyon gazdálkodás, adatelemzés és prediktív analitika mellett a gyártási folyamatok automatizálása és az egyéb digitalizációs projektek azok a területek, amelyekbe a megrendelőink a válság ellenére is sokat invesztálnak. Izgalmas fejleménynek számít az MI-alapú csetbot, a Chat GPT megjelenése, amely új lendületet fog adni a mesterséges intelligencia alkalmazásának az üzleti adatok feldolgozása terén. Szolgáltatásainkat ebben az irányban is folyamatosan bővítjük, fejlesztjük” – vázolta a közeljövő terveit Földi Tamás.

Az ügyféligények kielégítése céljából a Starschema tavaly 120 fővel növelte munkavállalói létszámát, így 2022 végén már 320 főt foglalkoztatott. A recessziós veszélyek ellenére a cég 2023-ban is agresszív növekedési stratégiát követ, és további 450 fő felvételét tervezi.

Előzmények