Spamtarifák a digitális alvilágban

A Panda Security IT-biztonságtechnikai elemző laboratóriuma, a PandaLabs szakértői régóta követik figyelemmel az ún. „digitális bűnözés” (cybercrime) folyamatát. Az eredmény többek között: komplett árlista, illegális szolgáltatásokkal.

Folyamatosan igyekszik naprakészen tartani a PandaLabs azt az áttekintő adatbázist, amelyben a „digitális bűnözéssel” (cybercrime-mal) kapcsolatos adatok találhatók. A szakemberek folyamatosan elemzik a kutatással, háttérmunkával (például fórumok megfigyelésével) összeszedett eredményeket. A cég elemzői rámutattak: manapság például egy DoS-támadásért óránként akár 10-20 dollárt is el lehet kérni. A „jól jövedelmező mellékes” viszonyain túlmutat a spammelés: egy profi spamszerver napi bérleti díja 500 dollár, ha valaki pedig egy komplett adatbázist szeretne (32 millió email-címmel), 1500 dollárért vásárolhat egyet.

„Jól látható, hogy ez már nagyban megy. A vírusírás, a spammelés és a többi digitális bűnözési forma már nem csak önmegvalósító tinédzserek apró játéka. Kicsit sarkítva azt mondhatom, hogy ez már háború, és ha nem vigyázunk, nagyon könnyen alul maradhatunk” – kommentálta az adatokat Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója

Azóta történt

Előzmények