Ismét módosítják a hazai spamtörvényt

A kormány szerdai ülésén elfogadta az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvénynek (Ekt.) a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által előterjesztett módosításait. Az Országgyűlés napirendjére várhatóan a 19. héten felkerülő javaslat egyértelművé teszi, hogy az sms-ben, faxon és mms-ben érkező kéretlen reklámhoz is – akárcsak az e-mailben küldött reklámok esetében – előzetes hozzájárulás szükséges. A szöveg azt is világosan kimondja, hogy az előzetes beleegyezést kérő e-mail ugyancsak spamnek tekintendő.

Spamszületésnap

Huszonkilenc éve, 1978. május 3-án küldték el az első internetes kéretlen reklámlevelet, amely egy számítógépet és a hozzá tartozó operációs rendszert reklámozta – emlékeztet a tegnap egyéves születésnapját ünneplő Spamwiki. A spamnek szentelt, bárki által szerkeszthető, magyar nyelvű tudásbázisban ma már 500 szócikk található, melyek a szűrőprogramoktól a spamtípusokon át a legnagyobb spammerekig a jelenséggel kapcsolatban szinte mindent lefednek. Az oldal születésnapi közleményében további szerkesztőket bátorít közreműködésre.

A javaslat – a tárca közleménye szerint – mindemellett a kéretlen reklámleveleket küldők azonosításának elősegítése érdekében az elektronikus hirdetéseket közzétevő és azokat továbbító szolgáltatókat szorosabb együttműködésre ösztönzi. A törvénymódosítás emellett egyértelművé teszi, hogy amennyiben a közvetítő szolgáltatók – például tárhelyszolgáltatók, illetve minden olyan szolgáltató, amely a tartalmat mindössze továbbítja, de annak nem „gazdája” – eleget tesznek a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségüknek, nem terheli őket felelősség az általuk továbbított jogsértő tartalom miatt.

Nem változnak a spammel kapcsolatos hatósági eljárás szabályai: a felhasználók továbbra is a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH) fordulhatnak a kéretlen üzenetekre vonatkozó panaszokkal. Tavaly óta ez a szakhatóság jogosult az „elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárás” lefolytatására. Újdonság, hogy az NHH bejelentés nélkül, hivatalból is jogosult lesz eljárást indítani a spammerek ellen, „ha az eljárásra okot adó tényt maga észleli.”

Az online boltok is örülhetnek

A törvénymódosítás emellett érinti az online kereskedelmet is. A javaslat kiemelt pontja, hogy az internetes kereskedelemhez általában kapcsolódó csomagküldő szolgáltatás üzletfenntartási kötelezettsége 2008. március 31-től megszűnik, csökkentve a vállalkozások terheit. Az elektronikus kereskedelem olyan speciális kereskedelmi forma, ahol az egymástól adott esetben több száz kilométerre található vevő és eladó személyesen sosem találkozik, vagyis földrajzi kötöttségek nem gátolják a vásárlást. Ily módon életszerűtlen az üzletfenntartási kötelezettség fenntartása is – indokolja a tárca a módosítást.

E változás a GKM reményei szerint csökkenti a vállalkozások terheit, míg a fogyasztó számára kedvező hozadéka lehet az alacsonyabb ár. A fogyasztókat védő garanciák továbbra sem sérülnek, hiszen számos, e hagyományos értékesítési módtól eltérő kereskedelmi formához igazodó biztosíték védi a vásárlókat (8 napos elállási idő, tájékoztatási kötelezettség, áru visszavételének kötelezettsége stb.). A garanciák bármelyikének megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a bejelentést követően jelenleg is eljár.

Az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos tudnivalókról a GKM a fogyasztókat és a boltüzemeltetőket az elker.hu oldalon tájékoztatja.

Azóta történt

Előzmények