Teljes sikerrel zárult a SpaceX első teljesen civil missziója

Egyre közelebb kerülünk a valódi polgári, kereskedelmi űrutazásokhoz, és ebben a versenyben kétségtelenül Musk vállalkozása az első és meghatározó.

Magyar idő szerint vasárnap éjszaka, nem sokkal éjfél után a SpaceX Crew Dragon „Resilience” kapszulája, fedélzetén négy civil űrhajóssal ejtőernyő segítségével biztonságosan földet (tengert) ért nem messze Florida partjaitól a Mexikói-öbölben, és ezzel Elon Musk vállalkozása újabb történelmi küldetést hajtott végre.

Az Inspiration4 névre keresztelt misszió keretében négy nem hivatásos, polgári személy töltött három napot a Föld körül keringve – a maga nemében ez volt az első ilyen vállalkozás, amikor profi kíséret nélkül repültek civilek az űrbe.

Mentőhajó várta a visszatérőket: a 29 éves Hayely Arceneaux orvos asszisztenst, az 51 éves geológus Sian Proctort (ő korábban űrhajósjelölt volt a NASA válogatásán), a 42 éves Chris Sembroski adatmérnököt és veterán pilótát, illetve a SpaceX programját bőkezűen támogató milliárdost, a 38 éves Jared Isaacmant. Isaacman állítólag óriási összeget fizetett támogatásként, konkrétan névleg az űrutazásért, de az összeget nem hozták nyilvánosságra – a Time magazin úgy tudja, hogy az üzletember 200 millió dollárt fizetett, megváltva ezzel mind a négy utazó „jegyét”. Ugyanakkor a missziót kihasználták arra, hogy adományokat, összesen 200 millió dollárt gyűjtsenek Hayely Arceneaux munkahelye, a St. Jude, egy rákos gyermekek számára létrehozott kórház és rákkutatóközpont számára – Isaacman maga 100 millió dollárt adott, és Elon Musk a visszatérés után jelentette be a Twitteren, hogy a SpaceX is 50 millió dollárt ajánlott fel.

A legénységet a hajón gyors orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba vitték őket.

A csapat szerdán indult útnak a Kennedy űrközpontból egy Falcon 9 rakétával, és három órán belül elérték a kitűzött kb. 585 kilométeres keringési pályát – ez jóval magasabban van, mint a Nemzetközi Űrállomás vagy a Hubble űrteleszkóp pályája, ennél távolabb csak az Apollo űrmissziók hajói keringtek. Bár Isaacman és Proctor személyében két képzett pilóta is volt a fedélzeten, semmilyen munkájuk nem volt, ugyanis a teljes repülést automatika, illetve a földi irányítóközpont vezérelte és felügyelte.

Azóta történt

Előzmények