Csúnya és rémisztő fordulat a Snowden-ügyben

A volt NSA-alvállalkozó Edward Snowden kiszivárogtatása csak mostanában kezd igen nagy hullámokat verni, a napokban felpörögtek az események: Snowden oroszországi befogadása a legmagasabb politikai szinten okozott feszültséget, majd a nemzetbiztonsági hivatal vezetője tegnap bejelentette, hogy elküldik a legtöbb rendszerelemzőt, és a folyamatokat automatizálják, hogy minél kevesebben juthassanak bizalmas információkhoz.

Szintén tegnap történt az is, hogy az a titkosított elektronikus levelezést biztosító vállalkozás, a Lavabit, melyet Snowden is használt, bejelentette, hogy a háttérben zajló vizsgálat miatt leállítják a működésüket. Nem sokkal a Lavabit közleménye után egy másik hasonló profilú vállalkozás, a Silent Circle is úgy határozott, hogy a titkosított levelezési szolgáltatásukat felfüggesztik.

Még nem adták fel

A Lavabit alapító-tulajdonosa szenvedélyes hangú levélben indokolta döntését, amelyben úgy fogalmaz, hogy választania kellett: vagy bűnrészes lesz egy, az amerikai nép elleni bűncselekményben, vagy pedig leállítja a szolgáltatást. Ladar Levison keserves hangon panaszolja fel, hogy nem oszthatja meg ügyfeleivel azt, hogy pontosan mi is történt velük az elmúlt hat hétben, mivel a szólásszabadságot biztosító alkotmányos jogot felülírja egy másik törvény.

A szöveg igen homályos, de a legtöbben azt feltételezik, hogy Levisont olyan adatkiadásra akarták kényszeríteni, amelyet nem akart megtenni, illetve az is elképzelhető, hogy hozzáférést szerettek volna a folyamatos megfigyeléshez.

Levison bejelenti, hogy az alkotmányra hivatkozva fellebbeznek a leállításhoz vezető döntés ellen, majd kiábrándultan közli: senkinek nem ajánlja, hogy olyan cégre bízza a személyes adatait, amelyik fizikai kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal.

A Lavabitnak 350 ezer felhasználója volt, akik közül sokan panaszolták fel, hogy a hirtelen leállás miatt kiemelten fontos adataikat nem tudták migrálni máshová.

A másik szolgáltató, a Silent Circle azt közölte, hogy ellenük ugyan semmiféle kormányzati vizsgálat nem indult, de intő jelnek tekintik a Lavabittel történteket, ezért inkább nem kockáztatnak, és a titkosított levelezést leállítják.

Azóta történt

  • Az NSA védi a védhetetlent

    Nagyon úgy tűnik, hogy a hírszerzők törvényesen végzik a tömeges adatgyűjtést, ám úgy, hogy a saját elvárásaik szerint értelmezik a törvényeket.

  • Az NSA tényleg mindenütt ott van

    Újabb kiszivárogtatás: az amerikai hírszerzés az ENSZ-ben is jelen van – ráadásul egyes féltékeny alkalmazottak saját párjuk után kémkednek.

  • A Google és a Microsoft bepereli az USA kormányát

    A reputációjukat féltő nagyvállalatok az információszabadságot biztosító alkotmányos rendelkezésekre hivatkozva követelnek nagyobb nyilvánosságot.

Előzmények