2018. január 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » M2M rovat

SMS-alapú cunami-előrejelző rendszer indul Indiában

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: M2M Now

A kormány által finanszírozott projekt segíthet, hogy ne ismétlődhessen meg a 2004-es tragédia.

Hi​rd​e​tés​

2015 első negyedévére tervezik egy sms-alapú cunami-előrejelző rendszer indítását Indiában. A helyi kormány által indított projekttel szeretnék elkerülni, hogy megismétlődhessen a 2004-es indiai-óceáni szökőár által végzett pusztítás. Az Indonézia közelében történt víz alatti földrengés által elindított cunami akkor közel 200 ezer ember életét követelte, és majdnem 2 millió embert tett hajléktalanná; az embereket meglepetésként érte a hullámok érkezése, holott lett volna idő az értesítésre.

Az új rendszer hasonló helyzetben tömeges méretekben sms-t fog küldeni az érintett régiókban tartózkodó mobiltelefonokra, amelyekben a figyelmeztetés mellett a teendők is szerepelnek majd, kiegészítve régióspecifikus információkkal is. A rendszer megjelenése azért is kiemelten fontos dolog, mert bár az elmúlt közel egy évtizedben a hasonló szökőárak észlelésére sok rendszer épült ki, a lakosság tájékoztatása az efféle helyzetekben még mindig csak részben megoldott feladat.

Siddhartha Das, a fejlesztést végző RegPoint új indiai központjának frissen kinevezett igazgatója elmondta, hogy komoly technológiai kihívásokkal kellett megküzdeniük az elmúlt hónapokban, de sikerült túllépniük a problémákon, úgyhogy belátható időn elindulhat a rendszer, amely cunami érkezésekor rengeteg emberéletet menthet majd meg.

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.