Egymilliárd M2M kapcsolatot várnak 2020-ra

A GSMA a legújabb tanulmánya alapján arra számít, hogy 2020-ra a mobilhálózatok forgalmának 10 százalékát fogják kitenni a különféle M2M megoldások. Mindez számszerűsítve azt jelenti, hogy 6 év múlva 974 millió eszköz fog emberi közbeavatkozás nélkül kommunikálni mobilhálózatokon keresztül; a tanulmány ugyanakkor több olyan lehetőséget is megemlít, amelyek megvalósulása esetén ez a szám akár a duplájára is emelkedhet. Ehhez a leírtak alapján arra lenne szükség, hogy különféle kormányzati intézkedések hatására szélesebb körben terjedhessenek el az M2M-et használó megoldások az olyan területeken, mint az okos városok és az egészségügyi szolgáltatások, csökkenjenek a modulok költségei, valamint megjelenjenek a szabványos API-k.

„Az M2M piacban lévő, fogyasztókat és cégeket is érintő lehetőségek maradéktalan kiaknázásához teljes iparági együttműködésre van szükség”  jelentette ki Hyunmi Yang, a GSMA vezető stratégiai tisztje, aki azt is hozzátette, hogy a GSMA támogatná ezt a teljes iparág-szélességű kooperációt.

GSMA: mobil M2M előrejelzés

Jelenleg az USA és Kína a két legnagyobb M2M felhasználó, az előrejelzések szerint ez 2020-ban sem lesz másképp; a jelenleg látottak alapján úgy tűnik, hogy 6 év múlva ez a két piac adja majd az összes M2M kapcsolat felét. Míg Kína elsősorban az állami befektetéseknek köszönhetően tud ilyen komoly eredményeket felmutatni, az amerikai piacon az okos otthonok, valamint a szolgáltatói és az autóiparban elterjedő M2M-es megoldások járulnak hozzá a fejlődéshez. Európában 2014 második negyedévében 6,8 százalékos arányról beszélhettünk, de ez a mutató 2020-ra 20 százalék fölé ugorhat.

Azóta történt

Előzmények

  • Frissült az digitális otthonokban használható távirányítók szabványa

    Elérhető a ZigBee Remote Control 2.0, amely stabilabb és gyorsabb kommunikációt és új funkciókat hozott.