Fizessenek a vállalkozók pluszban a szolgáltatóknak!


Már több mint egy évtizede zajlik az a vita az Egyesült Államokban az internet semlegességéről („net neutrality”), mely viszonylag kevés visszhangot kap a világ más részein, pedig kardinális kérdésről van szó: az internet, az internetes gazdaság jövőjéről.

A probléma dióhéjban és a végletekig leegyszerűsítve: az 1960-as évek óta organikusan fejlődő internet rendszerében jelenleg az a módi, az üzleti modell, hogy az internetszolgáltatók kiépítik az infrastruktúrát, melynek használatát az előfizetők számára bizonyos díj fejében biztosítják, ám abba nem szólnak bele, hogy a hálózatokon milyen adatok áramlanak, ezt az adatáramlást az információgazdák milyen célra használják fel, vagyis minden bit egyforma a számukra. A gondok akkor kezdődtek, amikor a háló lehetőségei a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen kibővültek, így létrejött az online gazdasági szféra. A csatornákat biztosító szolgáltatók ekkortól kezdik emlegetni azt, hogy – mondjuk a közművek példájára, ahol van magán-, illetve ipari felhasználó – különböztessék meg a vállalkozói tevékenységet az egyszerű magánhasználattól. Vagyis: ha egy cég az internetet kihasználva (néha az átlagnál nagyságrendekkel nagyobb forgalmat generálva) termel profitot, abból részesítse a hálózatot biztosító szolgáltatót is. A semlegesség feladását elsősorban a nagy cégekkel szemben követelik a szolgáltatók (Google, Skype, Netflix stb.), de ez azért valójában elvi kérdés, hiszen ha differenciált lesz a nethasználat, akkor akár Kovács Pistitől is lehet pénzt kérni azért, mert autómosójába a bejelentkezés online módon történik.

A vita elmérgesedéséről már tavaly szeptemberben is beszámoltunk, de az ütközet újabb fordulópontjához ért. A Az Egyesült Államok Távközlési Bizottsága (Federal Communications Commission – FCC) Barack Obama meghirdetett programjának megfelelően továbbra is kiáll a net semlegessége mellett, a szolgáltatói törekvések eddig rendre megbicsaklottak ezen az ellenálláson, ám a szolgáltatók a korábbiaknál nagyobb ellentámadásba mentek át.

Frissítés: Mint tegnap kiderült, az alábbiakban szereplő bemutató, illetve honlap valójában nem egy titkos dokumentum, illetve hivatalos kampány, hanem egy floridai diákcsoport versenymunkája. Mindazonáltal meghagytuk ezt a két bekezdést, mivel egy olyan fiktív forgatókönyvet vázol fel, mely elég jól tükrözi a valóságos folyamatokat is.

A folyamatban talán döntő momentum lehet egy „kiszivárogtatás”, melyből az derül ki, hogy az egyébként is hatalmas összegek befektetésével semlegesség-ellenes kampányokat folytató amerikai szolgáltatók (AT&T, Verizon, Comcast stb.) egységfrontba tömörültek, hogy a kormányzati törekvéseket megakasszák. A ThinkProgress weboldal kezébe jutott bemutató szerint szervezett kampány indul az Obama-kormányzat törekvései ellen, s ebben olyan – kevéssé etikusnak mondható – eszközök is szerepelnek, hogy hozzanak létre olyan kínainak látszó blogokat, melyek azt bizonyítják, hogy a net ilyen kormányzati szabályozása (értsd: a net semlegességének biztosítása) hasonló a kínai internetes cenzúrához, majd ezeket a bejegyzéseket terjesszék a közösségi oldalakon (természetesen nem a szolgáltatók, hanem felhasználók nevében).

net neutrality

Az április 14-ei dátummal elkészített bemutató után elindult a szolgáltatók által létrehozott beszédes című „No Net Brutality” honlap is. Ahogy korábban beszámoltunk róla, mind a kormányzat, mind a szolgáltatók igyekeznek politikai, illetve médiatámogatást szerezni eltérő elképzeléseikhez, s ennek a folyamatnak egyik kirívó példája, hogy Glenn Beck, egy ismert amerikai showman a semleges net híveit – régi jó amerikai szokás szerint – a marxistákhoz és a kommunistákhoz hasonlította.

A kormányzat és a cégek birkózása zajlik, nem tudni, mi lesz a végeredmény, de annyi bizonyos, akár modellváltás történik, akár nem, akár köztes megoldás születik, az nemcsak az Egyesült Államokat fogja érinteni.

Azóta történt

Előzmények